Hirdetés

Tiszta ügyek

A higiénia szó az egészség és tisztaság görög istennője - Hygieia - nevéből származik. A szó és a hozzá kapcsolódó egészségtan hosszú utat járt be. Gondoljunk csak történelmünknek azokra az évszázadaira, amikor nem volt sikk a sterilitás és az ápoltság. Ma már tisztában vagyunk a fertőzések elkerülésének fontosságával - olyannyira, hogy időnként túlzásba is visszük az óvatosságot. Ma már tudjuk: ez sem jó.

Hirdetés
Hirdetés

Az immunrendszer védekezést segítő T-sejtjei között kényes az egyensúly. Az 1-es típusú sejtek a fertőzések elleni védelemben játszanak szerepet, míg a 2-es típusúak az allergiás betegségek kialakulását segítik elő. Az úgynevezett higiéne-hipotézis szerint ha az egyik megerősödik, elnyomja a másikat! Több érdekes vizsgálat eredménye is alátámasztja ezt az elméletet. - Minden jel arra mutat, hogy ha egy gyerek a növekedése során nem találkozik idegen anyagokkal, amelyek edzenék-érlelnék az immunrendszerét, nagyobb eséllyel lesz allergiája, asztmája! - mondja dr. Kovács Eszter háziorvos. - Meg kell találnunk a józan középutat.

Test

Fürdés vagy zuhanyzás? Naponta egyszer, kétszer vagy többször? Ezekben a kérdésekben igencsak megoszlanak a vélemények. - Tisztálkodás céljából inkább a zuhanyzást tartom jó megoldásnak - mondja szakértőnk -, hiszen ez leviszi bőrünkről a rátapadt szennyeződéseket. Ha mégis a fürdést választjuk, előtte akkor is vegyünk egy gyors zuhanyt. Így a fürdővízbe szórt gyógyhatású készítmények is hatékonyabban tudnak felszívódni, mintha koszosan ülnénk bele a kádba. Hogy hányszor zuhanyzik, azt mindenki döntse el maga! Vegyük figyelembe az életvitelünket és az időjárást. Ha nagy a hőség, ha egész nap zakóban kellett lennünk, ha izzadékonyak vagyunk, indokolt a napi többszöri tusolás - már az is jótékony és üdítő hatású, ha csak vízzel végezzük. Egyébként sem mindegy, mivel mosakszunk: ne használjunk állandó jelleggel antibakteriális tusfürdőket! A bőrünkön, a szájüregben, a bélrendszerünkben jelen lévő baktériumflóra ugyanis természetes része a védekezőrendszerünknek, nem tanácsos ezt teljesen elpusztítani. Persze bizonyos esetekben, például szalmonella vagy egyéb bélfertőzés esetén indokolt a használatuk, hiszen nagyon fontos, hogy a fertőzött családtag ne adja tovább a fertőzést.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy mindenkinek legyen saját törülközője!

Tiszta ügyek

Óvakodjunk a szupererős dezodoroktól: az izzadás természetes méregtelenítő folyamat, nem jó, ha ezt teljesen elnyomjuk. Másrészt az alumíniumtartalmú izzadásgátló dezodorok lehetséges káros hatásairól egyre többet hallani. Inkább tisztálkodjunk többször: azt még akár a munkahelyen is megtehetjük, hogy naponta többször megmossuk a hónaljunkat. A hajlatokra egyébként is különösen oda kell figyelnünk, mert a baktériumok és a gombák előszeretettel telepszenek meg ezeken a helyeken.

Intim szokások

Sokan nem tudják, hogy vécézés előtt is érdemes kezet mosniuk, hogy a már korábban rátapadt kórokozók ne kerülhessenek intim testtájaink közelébe. A WC-használat utáni kézmosás pedig egyenesen elengedhetetlen, hogy ne vigyük tovább a székletben található fertőzéseket. Nagyon fontos, hogy erre a gyerekeket is megtanítsuk, hiszen az ő közösségeikben különösen gyakoriak az úgynevezett feko-orális fertőzések, amelyekért a székletből a szájüregbe, majd a tápcsatornába kerülő különböző kórokozók felelősek. Még jobb, ha van lehetőségünk bidét használni, és erre a gyerekeket is rászoktatni! (Bidéhasználat után külön törülközőt alkalmazzunk!)

Idegen helyen, nyilvános illemhelyen lehetőleg ne üljünk rá a deszkára! A nők legyenek különösen elővigyázatosak, hogy elkerüljék a hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket. Terítsük le az ülést vécépapírral, vagy próbáljuk ki az egyszer használatos papírülőkét. Ilyet akár magunknál is tarthatunk, mint ahogyan nedves törlőkendőt is, ami akár akkor is jól jöhet, ha nincs lehetőségünk kezet mosni. Ebből a célból már zselés fertőtlenítő és tisztító hatású készítmények is kaphatóak, amelyek használatához nincs szükség vízre.

Apropó, vizes kéz: nyilvános mellékhelyiségben lehetőleg ne használjuk a láthatóan sok mindenki által összefogdosott, nedves törülközőt! Vegyük igénybe a kézszárítót, a papírtörlőt, de abban a törülközőadagolóban is bízhatunk, amely több méter textilt tartalmaz.

Szájhigiéné

- Tapasztalatom szerint Magyarországon elég sok szégyellnivalónk van, ami a szájhigiénét illeti - mondja dr. Kovács Eszter. - Jó lenne két alapszabályt betartanunk. Az egyik, hogy szokjunk le az állandó nassolásról! Az evést korlátozzuk az étkezések idejére! A másik, hogy legalább reggel és este mossunk fogat! Még jobb lenne, ha ezt minden étkezés után megtehetnénk - nem kerül semmibe a munkahelyünkön is tartani egy fogkefét és egy tubus fogkrémet..

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend