Hirdetés
Tepsis burgonya - Egészségséfünk receptje

Tepsis burgonya - Egészségséfünk receptje

Nekünk, háziasszonyoknak, sokszor nemcsak azt kell kitalálni, hogy a húsból mit készítsünk, hanem azt is, hogy milyen köretet adjunk hozzá. Ha valóban változatosan akarunk főzni, akkor ez nem mindig könnyű feladat. Most ehhez adok egy kis segítséget.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 45 perc + előkészítés

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 egész tojás
  • 4 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • margarin
  • 1 marék snidling aprítva
  • 30 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti, 3 felé osztva)

A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vékony karikákra. A hőálló edényt, amiben sütni fogjuk, kenjük ki vajjal. A tejszínt keverjük össze a tojással, fűszerekkel, snidlinggel. Egy pici snidlinget rakjunk félre díszítéshez.  Kezdjük el lerakni a karikázott burgonyát. Amikor egy sor kész, szórjuk meg sajttal, locsoljuk meg egy kis tojásos tejszínnel, majd rakjuk rá a következő sor burgonyát. Minimum 3 sort készítsünk így. A végén öntsük rá a maradék tejszínt és szórjuk meg a tetejét sajttal. Fedjük le fóliával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 35 percet. Vegyük le a fóliát, és tegyük vissza még 10 percre. Tálaláskor szórjuk meg snidlinggel vagy petrezselyemmel.

Tepsis burgonya - Egészségséfünk receptje

Tipp! Ez egy alaprecept, amit számtalan módon variálhatunk. Rakhatunk a tetejére aprított bacon szalonnát, a sorok közé tehetünk csíkokra vágott sonkát, így főétel is lehet, vagy akár kivajazott kuglófsütőben is süthetjük, akkor kifejezetten szép formájú lesz.

Jó tudni! Ha valaki cukros vagy diétázik, cserélgesse az alapanyagokat. A főzőtejszín legyen 10 százalékos, a sonka sovány, a sajt zsírszegény.

Tápérték (100 g)

 

Burgonya (főtt)

Tojás

Cheddar

Gépsonka

Főzőtejszín 10 %-os

Energia

86 kcal

143 kcal

 

282 kcal

157 kcal

120 kcal

Fehérje

1,7 g

12,6 g

27,2 g

22,6 g

3,2 g

Zsír

0,1 g

9,5 g

18,3 g

7,1 g

10 g

Szénhidrát

20 g

1,8 g

2 g

0,4 g

4,3 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend