Ételek bőrproblémák ellen

Ételek bőrproblémák ellen

Az étrend nem csak a testsúlyra és az egészségi állapotra van hatással, hanem a bőrre, a mentális funkciókra, a belső szervekre és sok betegségre is. A megfázással kapcsolatban bárhol olvashatunk tanácsokat, de mi van azokkal az ételekkel, melyek képesek felvenni a harcot például a rozaceával, a seprűvénával vagy a ráncosodással, esetleg meg is előzik ezeket az állapotokat?  

Fiona Hunter táplálkozástudományi szakember segédkezett egy egyszerű bőrápolási program (SkinTriton) kidolgozásában. Felvilágosítást adnak azzal kapcsolatban, hogy mi az összefüggés az egészséges táplálkozás,  valamint az egészséges bőr, köröm és haj között. "Megmutatjuk az  embereknek, hogy miként hatnak az egyes ételek a bőrükre. A bőrápolásról  legtöbbeknek a különböző krémek jutnak eszükbe, de a SkinTrition a  táplálkozás szemszögéből közelíti meg a kérdést" - magyarázta Hunter. A  ráncokat és a finom szarkalábakat a káros szabadgyökök okozzák, melyek a  napsütés, dohányzás és légszennyezés miatt keletkeznek a  szervezetünkben.

Az antioxidánsok segítenek közönbösíteni ezeket. "A legjobb antioxidánsok a gyümölcsök és zöldségek, különösen a C-vitaminban gazdag fajtáik, mint például a papaja, kivi, citrusfélék és a paprika" - mondta.

Az ekcémához és rozaceához hasonló bőrproblémák gyökere az étrendben keresendő, allergia vagy intolerancia okozza. Hunter szerint azonban már egyszerűen több Omega-3 fogyasztásával enyhülnek az ekcémás tünetek. "A betegséget részben gyulladás okozza, amin sokat ront az, ha valakinél felborul az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak egyensúlya." - mondta. "A nyugati emberek közül a legtöbben túl sok Omega-6-ot visznek be, mely megtalálható a margarinban, növényi olajakban és a feldolgozott élelmiszerekben. Ezt sok Omega-3 zsírsavval kell kiegyensúlyozni, melyet az olajos halakból és a diófélékből vehetünk magunkhoz."

Zoe Copsey a Lomaxtól javasolja a zsírsavak fogyasztását. "A zsírsavak hiánya gyulladásokat okoz, ezért nem árt beiktatni az étrendbe a magvakat, mint például a lenmag, a napraforgó és a tökmag. Kiváló továbbá a magas antioxidáns-tartalmú piros, sárga és narancsszínű gyümölcsök, az édesburgonya és a mangó. Ezek az ételek az asztmás tüneteket is enyhíthetik.

Shona Wilkinson a Nutri Centerből az egészséges bőrhöz javasolja a kendermagot. "A kendermag kiváló az allergiára hajlamos bőrnek a hidratáló és gyulladáscsökkentő összetevői miatt. Masszázsolajként is használható a száraz és viszkető bőr közvetlen kezelésére. "Sebastian Pole a Pukka Herbstől elmondta, hogy a rozaceára a nim növény a leghatásosabb. "Indiában előszeretettel használják a gyulladásos bőrpanaszokra. Segít még az uborka, a zeller, a spenót és az édeskömény."

A seprűvénákhoz hasonló gondoktól nehéz egyedül a diéta segítségével megszabadulni, de Hunter szerint megelőzhetők a megfelelő rostbevitel biztosításával. "Aki nem eszik elég rostot, annak székrekedése lesz, ami erőlködéssel jár. Emiatt nyomás keletkezik a testben, ettől jönnek elő a seprűvénák. A széklet puhításában segítenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab és a hüvelyesek."

A gotu kola nevű gyógynövény is jó a seprűvénákra. Tea vagy tinktúra formájában érhető el. "Kiválóan serkenti a vénás keringést. Évszázadok óta használják a fáradt, fájós láb kezelésére, a hajszálerek megpattanásának megelőzésére." - mondta Pole, aki a különféle bogyós gyümölcsöket is meleg szívvel ajánlja. Még a közönséges nátha is nagyszerűen kezelhető például a bodzával. "A bodza megakadályozza a betolakodó vírusok szaporodását a szervezeten belül. Az első tünetek jelentkezésekor bodzaszörpöt kell inni. Az ayurvedikus trikatu, mely gyömbérből, feketeborsból és hosszúborsból készül, pillanatok alatt véget vet az orrfolyásnak."