Tejszínes póréhagymaleves - Egészségséfünk receptje

Tejszínes póréhagymaleves - Egészségséfünk receptje

Családunkban nagyon kedveltek a krémlevesek is. Ezeket egy kis fantáziával, szinte minden zöldségféléből elkészíthetjük.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 2 szál póréhagyma karikázva
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 húsleves
  • 2 közepes burgonya
  • 2 dl tejszín
  • tej
  • só, bors
  • levesgyöngy

A vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, lefedve megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd felöntjük a húslevessel, és puhára főzzük. Ha ezzel megvagyunk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszint, és annyi tejet, hogy krémes legyen, de leves állagú. Nem jó, ha túl sűrű, mert főzelék hatását keltheti. Tálaláskor szórjunk a tetejére levesgyöngyöt.

Tejszínes póréhagymaleves - Egészségséfünk receptje

Tipp: Ha húslevest főzünk, érdemes annyit csinálni, hogy kisebb adagokat le tudjunk fagyasztani, és azokat ilyenkor elő tudjuk venni. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, használhatunk leveskockákat is. Tejszínből válasszuk a 10 %-os főzőtejszínt, így spórolhatunk a kalóriával.

Jó tudni! Nem is gondolnánk, de a póréhagymának is van a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása. Régen vízhajtóként vagy köhögés ellen használták. Kedvező hatással van az emésztésre. Sokféle vitamint tartalmaz, többek között A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, valamit magnéziumot, vasat, kálciumot, káliumot és fólsavat.

 

Tápérték (100 g):

 

Póréhagyma

Burgonya

Főzőtejszín

Tej

Energia

38 kcal

94 kcal

120 kcal

44 kcal

Fehérje

2,2 g

2,5

3,2 g

3,0 g

Szénhidrát

6,3 g

2,1

4,3 g

4,7 g

Zsír

0,3 g

0,2

10 g

1,5 g

Rost

1,3 g

1,4

0 g

0 g



Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek