Tejszínes póréhagymaleves - Egészségséfünk receptje
Családunkban nagyon kedveltek a krémlevesek is. Ezeket egy kis fantáziával, szinte minden zöldségféléből elkészíthetjük.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 2 szál póréhagyma karikázva
- 2 evőkanál olaj
- 0,5 húsleves
- 2 közepes burgonya
- 2 dl tejszín
- tej
- só, bors
- levesgyöngy
A vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, lefedve megfonnyasztjuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd felöntjük a húslevessel, és puhára főzzük. Ha ezzel megvagyunk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszint, és annyi tejet, hogy krémes legyen, de leves állagú. Nem jó, ha túl sűrű, mert főzelék hatását keltheti. Tálaláskor szórjunk a tetejére levesgyöngyöt.
Tipp: Ha húslevest főzünk, érdemes annyit csinálni, hogy kisebb adagokat le tudjunk fagyasztani, és azokat ilyenkor elő tudjuk venni. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, használhatunk leveskockákat is. Tejszínből válasszuk a 10 %-os főzőtejszínt, így spórolhatunk a kalóriával.
Jó tudni! Nem is gondolnánk, de a póréhagymának is van a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása. Régen vízhajtóként vagy köhögés ellen használták. Kedvező hatással van az emésztésre. Sokféle vitamint tartalmaz, többek között A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, valamit magnéziumot, vasat, kálciumot, káliumot és fólsavat.
Tápérték (100 g):
|
Póréhagyma |
Burgonya |
Főzőtejszín |
Tej |
Energia |
38 kcal |
94 kcal |
120 kcal |
44 kcal |
Fehérje |
2,2 g |
2,5 |
3,2 g |
3,0 g |
Szénhidrát |
6,3 g |
2,1 |
4,3 g |
4,7 g |
Zsír |
0,3 g |
0,2 |
10 g |
1,5 g |
Rost |
1,3 g |
1,4 |
0 g |
0 g |