Hirdetés
Tejszínes cseresznyés lepény - Egészségséfünk receptje

Tejszínes cseresznyés lepény - Egészségséfünk receptje

Érik a cseresznye és a meggy. Ez az egyszerű, könnyű sütemény mindkettőből elkészíthető. Sőt! Téli időszakban sem kell lemondanunk róla, bármikor, bármilyen – fagyasztott vagy friss - gyümölccsel nagyon finom.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • 30 dkg mosott, magozott cseresznye (vagy bármilyen más gyümölcs
  • 6 egész tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 citrom héja
  • 4 púpozott evőkanál liszt (10 dkg)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 dl tejszín (habtejszín)
  • ½ dl tej
  • 1 evőkanál porcukor őrölt fahéjjal keverve (ízlés szerint)

Tejszínes cseresznyés lepény - Egészségséfünk receptje

Egy 24 cm átmérőjű, legalább 4 cm magas üveg vagy kerámiatálat kivajazunk. Lisztezni nem kell. Az aljára szétterítjük a gyümölcsöt. Egy tálba felverjük a 6 egész tojást, kikeverjük a cukorral, citromhéjjal. Utána hozzáadjuk a lisztet, sütőport, majd a tejet és a tejszínt. Simára keverjük. Ne ijedjünk meg, ha kicsit híg lesz. Öntsük rá a gyümölcsre és tegyük be az előmelegített sütőbe. Légkeveréses sütőben 190 fokon kb. 45 percig sütjük. Az a lényeg, hogy ha kicsit megrázzuk, a közepe ne legyen folyós. Fogpiszkálóval nem tudunk próbát csinálni, mert egészen más állagú lesz, mint egy piskóta. Úgy tudnám megfogalmazni, olyan, mint egy nagyon vastag palacsinta. Ne gondoljuk, hogy mi csináltuk rosszul és „szalonnás” lett, ilyen állagúnak kell lennie. Még forrón szórjuk meg a fahéjas porcukorral, melegen tálaljuk, de ha marad, akkor ne essünk kétségbe, hidegen is nagyon finom.

Tipp: én minden gyümölcsös süteményt fahéjasan szeretek, ezért a tésztához is szoktam egy kávéskanálnyit keverni. Cukor helyett lehet nyírfacukrot is használni.

Jó tudni! A nyírfacukrot cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják. Hashajtó hatásáról azonban ne feledkezzünk meg. Viszonylag kevés lisztet tartalmaz (ezt csökkentet szénhidráttartalmú, sütéshez készült lisztkeverékkel kiválthatjuk), viszont tejszínből itt habtejszínt kell használni, ennek magasabb a zsírtartalma, ezt mindenki vegye figyelembe.

Tápérték: (100 g)

 

Cseresznye

Tejszín

Liszt (fehér)

Cukor

Tojás

Energia

64 kcal

288 kcal

370 kcal

390 kcal

143 kcal

Fehérje

1,0 g

2,0 g

12,3 g

0 g

12,6 g

Zsír

0,2 g

30,0 g

1,3 g

0 g

9,5 g

Szénhidrát

16 g

3,1 g

76,3 g

99,9 g

1,8 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend