Hirdetés
Tavaszi zöldségek, gyümölcsök a szépség szolgálatában

Tavaszi zöldségek, gyümölcsök a szépség szolgálatában

A zöldségeknek, gyümölcsöknek nemcsak az egészséges táplálkozásban van jelentős szerepük, de a szépségápolásban is. Az üzletekben készen kapható kozmetikai termékek arcpakolások, maszkok jelentős része is tartalmaz valamilyen gyümölcskivonatot.

Hirdetés
Hirdetés

A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, jótékony hatással vannak a bőrre is. A belőlük készült maszkok és pakolások táplálják, vitalizálják az arcbőrt, visszaadják rugalmasságát.

Maszkok és pakolások

A maszkok és a pakolások több szempontból különböznek egymástól. A maszkok állaga általában sűrűbb, mint a pakolásoké, a bőrre kenve általában 10-15 perc után megdermednek, vagy filmszerű réteget képeznek, mely könnyen eltávolítható. A maszk alatt a pórusok kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, az anyagcsere folyamatok megélénkülnek, a sejtek tápanyag ellátása javul, ezáltal a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejtik hatásukat.

A pakolások általában lazább szerkezetűek nem száradnak a bőrre, de hatásuk is gyengébb, mint a maszkoké. A maszkokat és a pakolásokat hatásuk alapján is csoportosíthatjuk, vannak bőrtápláló, bőrnyugtató, pórus összehúzó, vérkeringést javító, halványító pakolások.


Tippek

1. A készen kapható kozmetikumok mellett természetes alapanyagokból, otthon található zöldségekből, gyümölcsökből is készíthetünk pakolást. Hetente elegendő egyszer friss gyümölcsből készült pakolással kényeztetni a bőrünket.

2. A péppé zúzott alma, répa, uborka, paradicsom közvetlenül az arcra, dekoltázsra helyezhető. A lédús gyümölcsök (pl. narancs, grapefruit) leve is jó alapanyag, ezeket viszont célszerű összekeverni egy kevés hintőporral, talkummal, mert úgy könnyebb felvinni az arcbőrre.

Tavaszi zöldségek, gyümölcsök a szépség szolgálatában

3. Pattanásos bőrre jótékony hatású az élesztő, mely gazdag B-vitaminban, és  tejjel, vagy gyümölcslével elkeverve  kitűnő pakolás készíthető belőle.

4. Kellemes hidratáló pépes pakolást kapunk, ha búzadarát, zabpelyhet, kukoricalisztet, vagy reszelt burgonyát gyümölcslével, tejjel, vagy aludttejjel elkeverünk, és egy kis mézzel dúsítjuk. A búzakorpa vagy mandulakorpa tejjel vagy vízzel elkeverve bőrnyugtató hatású.

5. Vitaminos, tápláló arcpakolást készíthetünk, ha tojássárgáját és kevés étolajat összekeverünk.

6. A pakolást mindig jól megtisztított bőrre vigyük fel, felhelyezése előtt érdemes bőrradírral eltávolítani az elhalt hámsejteket. Mind a pakolásokat, mind a maszkokat legalább 10-15 percig hagyjuk a bőrünkön, mert csak így tudják kifejteni a hatásukat. A pakolás letörlése, lemosása után langyos vízzel öblítsük le a bőrünket.

7. A pakolás két-három összetevőnél ne tartalmazzon többet. Növényi alkotórészt tartalmazó pakolás után ne napozzunk, mert pl. a gyümölcssavak vagy a petrezselyem fényérzékennyé teszik a bőrt.

8. Az illóolajokkal, eperrel, málnával bánjunk óvatosan, ezek ugyanis allergiát okozhatnak, mielőtt a pakolásba tennénk, végezzünk bőrpróbát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend