Tatár beefsteak - Egészségséfünk receptje
Ismét egy megosztó ételt sikerült választanom. Arról nem beszélek, hogy természetesen a vegetáriánusok nem eszik meg, de még a húskedvelők körében sem mindenki szereti. Nekem az egyik kedvenc előételem. Hogy biztos legyek benne, abból van, amiből kell, ma már inkább itthon készítjük.
Elkészítési idő: 2-3 nap pácolás + kb. 20 perc elkészítés
Hozzávalók:
- 1 kg bélszín
- olíva olaj
- babér levél
- 2 fej hagyma
- bors
- 4-5 gerezd fokhagyma
- fűszerpaprika
- Worcester szósz
- mustár
- ketchup
- fokhagymás fűszersó
- vaj
A bélszínt megtisztítjuk a hártyáktól. Ezután a fokhagymás fűszersóból, az olajból készítünk egy pácot. A húst egy üveg edénybe tesszük, az egyik fej hagymát rákarikázzuk, teszünk mellé babérlevelet, egész borsot és annyi páclevet öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Ebben áll 2-3 napig. Majd kivesszük ebből a pácból, és hagyományos húsdarálón kétszer daráljuk le, masterschefben teljesen pépessé aprítjuk. Én ez utóbbiban szoktam készíteni, több részletben aprítom, és egyben a másik hagymát is hozzáaprítom. Egy edénybe tesszük, és elkezdjük a fűszerezést. Ez tényleg ízlés szerint történik, folyamatos kóstolgatás mellett. Adunk hozzá sót, Worcester szószt, mustárt, fokhagymát, frissen őrölt borsot, fűszerpaprikát, vajat. Azt az arányt kell megtalálni, ami nekünk a legjobban ízlik. Meleg pirítóssal, vajjal, lilahagymával kínáljuk.
Tipp! Eredetileg nyers tojást vagy tojás sárgáját is szoktak beletenni. Nekem ez már sok, én ezt kihagyom. Fontos, hogy a húshoz is adjunk puha vajat, ettől lesz krémes. A fokhagyma, hagyma mennyisége egyéni, ki hogyan szereti.
Jó tudni! A bélszín a marha legnemesebb és egyben legdrágább (8-10 ezer forint/kiló) része. Ez fogyasztható nyersen, de ne feledjük, hogy a sertés, baromfi nem. Mindenképpen ismert helyről szerezzük be, hogy friss legyen. Hentes ismerőseim szerint ehhez az ételhez használható a fehérpecsenye is, csak többször kell átdarálni, de én ragaszkodnék az eredeti változathoz.
Tápérték: (100 g)
|
Bélszín |
Mustár |
Ketchup |
Energia |
247 kcal |
90 kcal |
103 kcal |
Fehérje |
19,6 g |
6 g |
1,4 g |
Zsír |
18,2 g |
4,7 g |
0,3 g |
Szénhidrát |
0 g |
6,2 g |
23,6 |