Hirdetés
Tatár beefsteak - Egészségséfünk receptje

Tatár beefsteak - Egészségséfünk receptje

Ismét egy megosztó ételt sikerült választanom. Arról nem beszélek, hogy természetesen a vegetáriánusok nem eszik meg, de még a húskedvelők körében sem mindenki szereti. Nekem az egyik kedvenc előételem. Hogy biztos legyek benne, abból van, amiből kell, ma már inkább itthon készítjük.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: 2-3 nap pácolás + kb. 20 perc elkészítés

Hozzávalók:

  • 1 kg bélszín
  • olíva olaj
  • babér levél
  • 2 fej hagyma
  • bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • Worcester szósz
  • mustár
  • ketchup
  • fokhagymás fűszersó
  • vaj

Tatár beefsteak - Egészségséfünk receptje

A bélszínt megtisztítjuk a hártyáktól. Ezután a fokhagymás fűszersóból, az olajból készítünk egy pácot. A húst egy üveg edénybe tesszük, az egyik fej hagymát rákarikázzuk, teszünk mellé babérlevelet, egész borsot és annyi páclevet öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Ebben áll 2-3 napig. Majd kivesszük ebből a pácból, és hagyományos húsdarálón kétszer daráljuk le, masterschefben teljesen pépessé aprítjuk. Én ez utóbbiban szoktam készíteni, több részletben aprítom, és egyben a másik hagymát is hozzáaprítom. Egy edénybe tesszük, és elkezdjük a fűszerezést. Ez tényleg ízlés szerint történik, folyamatos kóstolgatás mellett. Adunk hozzá sót, Worcester szószt, mustárt, fokhagymát, frissen őrölt borsot, fűszerpaprikát, vajat. Azt az arányt kell megtalálni, ami nekünk a legjobban ízlik. Meleg pirítóssal, vajjal, lilahagymával kínáljuk.

Tipp! Eredetileg nyers tojást vagy tojás sárgáját is szoktak beletenni. Nekem ez már sok, én ezt kihagyom. Fontos, hogy a húshoz is adjunk puha vajat, ettől lesz krémes. A fokhagyma, hagyma mennyisége egyéni, ki hogyan szereti.

Jó tudni! A bélszín a marha legnemesebb és egyben legdrágább (8-10 ezer forint/kiló) része. Ez fogyasztható nyersen, de ne feledjük, hogy a sertés, baromfi nem. Mindenképpen ismert helyről szerezzük be, hogy friss legyen. Hentes ismerőseim szerint ehhez az ételhez használható a fehérpecsenye is, csak többször kell átdarálni, de én ragaszkodnék az eredeti változathoz.

Tápérték: (100 g)

 

Bélszín

Mustár

Ketchup

Energia

247 kcal

90 kcal

103 kcal

Fehérje

19,6 g

6 g

1,4 g

Zsír

18,2 g

4,7 g

0,3 g

Szénhidrát

0 g

6,2 g

23,6



Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend