Hirdetés
Tanácsok idős cukorbetegeknek

Tanácsok idős cukorbetegeknek

Felmérések szerint minden második idős embert, különösen a nőket, valamilyen formában és mértékben érinti a cukorbetegség. Szögezzük le, ugyan nem létezik speciális öregkori diabétesz, de téves felfogás, miszerint a késői életszakaszban jelentkező cukorbetegség "jóindulatú".

Hirdetés
Hirdetés

Hiszen az időben fel nem ismert baj súlyos szövődményei ekkor is fenyegetik a beteget. Az eredményes kezelés alapja a diéta betartása, a helyes életmód követelményeinek érvényesítése és az orvosi utasításoknak megfelelő gyógyszerezés. Nincs szükség kímélő étrendre idős korban sem, viszont fontos a tápanyagarányokat szem előtt tartó napi hatszori étkezés. Az életkor előrehaladtával növekszik a székrekedésre való hajlam, ezért ajánlatos a lehetőleg sok gyümölcs és zöldségfélét fogyasztani. Aki nem szereti vagy nem tudja beszerezni a nyers gyümölcsöket, a célnak kiválóan megfelelnek a kompótok is.

Sokan figyelmen kívül hagyják szervezetük napi másfél-két liternyi folyadékigényét. Alkohol és feketekávé mértékletesen fogyasztható. A reggelire megivott, tejjel hígított kávé serkenti az agyműködést, viszont a délutáni fekete álmatlanságot okozhat. A napi egy-két pohár száraz bor sem ellenjavallt, hiszen segíti az emésztést. Persze az idős cukorbeteg számára ennél sokkal fontosabb, hogy szervezetét rendszeresen ellássa kellő mennyiségű vitaminnal, különösen így a téli hónapokban, amikor szűkében vagyunk a természetes vitaminforrásoknak. Érdemes családorvossal vagy gyógyszerésszel megbeszélni, hogy mit ajánl a komplex vitaminkészítmények gazdag választékából.

Tanácsok idős cukorbetegeknek

Az idős korú cukorbetegek a vércukorszintet csökkentő tabletták mellett általában számos más gyógyszert is szednek egyéb problémáikra (vízhajtók, ízületi fájdalomcsillapítók, szteroid tartalmú szerek, stb.), és a különböző készítmények kölcsönösen módosíthatják egymás hatását. Ezért a helyes gyógyszerezést mindenképpen meg kell beszélnünk szakemberrel, pontosan megjegyezve tanácsait, hiszen például nem elhanyagolható szempont, hogy éhgyomorra vagy étkezés közben kell bevenni a tablettát. Általános érvényű tanács, hogy kerüljük a felesleges gyógyszerszedést.

Az ismételten jelentkező magas vércukrok esetén az előrehaladottabb korban lévőknél is indokolt az inzulinkezelés bevezetése, mert egy váratlan megterhelés (például magas láz) könnyen válthat ki különlegesen magas vércukorszintet és vezethet akár kómához. Jól tudjuk, az inzulin beadását, az esetleg már remegő kézzel végzett öninjekciózást idősebb korban nehezebb megtanulni, de ezt egyre praktikusabb, jórészt ingyenesen beszerezhető eszközök segítik, és a biztonság sokszorosan megéri a kis kellemetlenséget. Az inzulin beadását meg kell tanítani és tanulni. Nem ördöngösség, ha a családtagok, a gondozónővérek segítik és ellenőrzik az idős beteget.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a vércukorszint esése hipoglikémiás rosszullétet vált ki. Ennek felismerése nem mindig könnyű, mert a diabéteszen kívül más betegség is kiválthat hasonló tüneteket. Ezért az idős korú cukorbeteg, ha állapotában kedvezőtlen változást észlel, gondoljon erre a lehetőségre, és azonnal fogyasszon cukrot vagy más cukortartalmú táplálékot. A hipoglikémia kivédése szempontjából fontos, hogy az inzulin beadását követő étkezés nélkül ne induljunk el soha otthonról, bármennyire sietünk is. Mindig legyen nálunk pár szem kockacukor, ami nélkülözhetetlen az esetleges rosszullét alkalmával. Ha valahol több órás várakozásra számíthatunk, tegyünk a táskánkba egy szendvicset, nehogy a kihagyott étkezés gondot okozzon. A lényeg, hogy tekintsük természetesnek állapotunkat, aminek fontos eleme a nagyobb bajok lehetőség szerinti megelőzése is.

Forrás: Cukorbeteg Élet magazin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend