Hirdetés
Tampon vagy betét? Ezeket a méreganyagokat találták bennük

Tampon vagy betét? Ezeket a méreganyagokat találták bennük

A Tudatos Vásárlók Egyesülete intimbetéteket és a tamponokat vizsgált.

Hirdetés
Hirdetés

Az összes vizsgált minta tartalmazott a hormonrendszerünkre kockázatos anyagot, szerencsére igen alacsony mennyiségben. A legtöbb kockázatos anyagot a Jessa tamponban, ezt követően a Libresse betétben, végül az Always betétben találtuk. Összességében nem voltak súlyosan szennyezettek a hazai boltokban vásárolt termékek, és a nők szervezetébe nem ezekből fog a legnagyobb mennyiség bekerülni a kockázatos anyagokból. Természetesen még jobb lenne, ha nyomokban sem lenne bennük gyanús anyag. Remélhetőleg hamarosan uniós szinten is korlátoznák ezen szerek használatát és nem csak egy-két prémium cég önkéntes vállalásán múlik a nők egészsége.

Tampon vagy betét? Ezeket a méreganyagokat találták bennük

A mostani vizsgálat előzményeként felidézik, hogy egy 2013-as egyesült államokbeli jelentés összefoglalta, hogy melyek lehetnek a leggyakoribb rákkeltő, hormonrendszert és a szaporodási képességeket károsító anyagok a népszerű női egészségügyi és higiéniai termékekben a tamponoktól a különböző intim krémekig.

A WVE (Women’s Voices for the Earth) szerint az ezekben található vegyszerek a termékeket használó nők millióinak az egészségét veszélyeztetik. Számos termék összetevőit vizsgálták, valamint korábbi vizsgálatok alapján valószínűsítették, hogy hormonrendszert károsító fertőtlenítőszerek, növényvédőszer-maradványok, rákkeltő dioxinok, és „csupán” allergizáló egyéb vegyi anyagok is találhatók bennük. Az intim tisztálkodási szerek és törlőkendők címkén szereplő összetevői között pedig hormonrendszert károsító parabéneket és triklozánt találtak.

2014 augusztusában a WVE négy különféle Always betét összetételét tesztelte. A vizsgálat megállapította, hogy az összes termékbe jut káros anyag. Találtak többek között lehetséges rákkeltő kloroformot, fejlődési rendellenességeket okozó klórmetánt valamint rákkeltő gyanúba került klóretánt és sztirolt.

A teljes anyagot a tudatosvasarlo.hu oldalon olvashatja el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend