Szűzpecsenye vargányás gombakeverékkel - Egészségséf
Vasárnapra általában valamilyen húst kell készíteni. Ennek előzményei még gyerekkoromra vezethetők vissza, hiszen ez volt az egyetlen nap, amikor hús került az asztalra. Ha vasárnap főzök, igyekszem mindig olyat készíteni, ami kicsit különleges, és ha marad, akkor másnap, melegítve is nagyon finom.
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 2 db szűzpecsenye szelve
- 500 g vargányás erdei gombakeverék (fagyasztott)
- 10 dkg szalonna apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma karikázva
- liszt
- só, bors, majoranna
A szalonnát lepirítjuk, majd kivesszük a zsiradékból. A hússzeleteket lisztben megforgatjuk, majd a szalonna zsírjában mindkét oldalát fehérre sütjük. Kivesszük, beledobjuk a hagymát, kicsit megpirítjuk, majd visszatesszük a kisült szalonnát, a hússzeleteket, a fagyasztott gombát. Fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.
Tipp! Ha van otthon szárított paradicsomunk, azt is adhatunk hozzá. Mivel lisztben megforgattuk a húst, nem lesz szükség sűrítésre. Viszont figyeljünk, hogy ne párologjon túl hamar el a víz, mert leéghet, illetve kemény maradhat a hús.
Jó tudni! A modern táplálkozás nem részesíti előnyben a sertést illetve a vörös húsokat. Véleményem szerint mértékkel mindegyik fogyasztható, ha mégis ki szeretnénk hagyni, csirke vagy pulykamellet is használhatunk.
MÉG TÖBB RECEPT EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL
Tápérték (100 g)
|
Szűzpecsenye |
Vargánya |
Fehérliszt |
Bacon |
Energia |
120 kcal |
40 kcal |
370 kcal |
486 kcal |
Fehérje |
20,7 g |
5,7 g |
12,3 g |
16,8 g |
Zsír |
3,5 g |
0,2 g |
1,3 g |
46,5 g |
Szénhidrát |
0 |
3,8 g |
76,3 g |
- |