Szűzpecsenye hagymamártásban - Egészségséf
Mi itthon főleg a szárnyasokat részesítjük előnyben, de néha bekerül a konyhára sertés- vagy marhahús is. Ebben az esetben főleg a szűzpecsenyét, illetve marhából a fehérpecsenyét kedveljük. A szűzpecsenye nagyon finom rántva is, de legjobban egyben sütve, valamilyen mártással szeretjük.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 2 db szűzpecsenye
- 8 fej vöröshagyma felezve, szelve
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
- 1 ½ dl alap lé
- 2 dl főzőtejszín
- kevés olaj + 1 evőkanál vaj
Egy edényben az olajat a vajjal összemelegítjük, és amikor forró, akkor a szűzpecsenyét megforgatjuk benne, hogy kérget kapjon. A húsokat hőálló edénybe tesszük, ízlés szerint fűszerezzük (én a fokhagymás fűszersót szeretem), és 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük. A megmaradt zsiradékban a hagymát megdinszteljük, felöntjük egy az alap lével és lefedve kis lángon puhára pároljuk. Sózzuk, frissen darált borssal borsozzuk, és a főzőtejszínnel besűrítjük. A húst felszeleteljük, és a mártással leöntjük.
Tipp! Ha valaki nem bírja a hagymát, akkor még a tejszínnel való sűrítés előtt egy turmixszal pépesíthetjük, szitán átszűrhetjük. Ekkor előfordulhat, hogy kicsi liszt is kell a sűrítéshez. Krokettel, hasábburgonyával, rizzsel egyaránt tálalható.
Jó tudni! Mostanság nem nagyon ajánlják a sertéshús fogyasztását. Viszont a szűzpecsenye a sertés legnemesebb, és legszárazabb része, úgy gondolom, hogy időnkét belefér a étrendbe. Érdemes kipróbálni a mangalica szűzpecsenyét is.
Tápérték (100 g)
|
Szűzpecsenye |
Főzőtejszín 10 %-os |
Vöröshagyma |
Energia |
120 kcal |
120 kcal |
40 kcal |
Fehérje |
20,7 g |
3,2 g |
1,1 g |
Zsír |
3,5 g |
10 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
0 |
4,3 g |
9,3 g |