Hirdetés
Szükségünk van "méregtelenítésre"?

Szükségünk van "méregtelenítésre"?

Manapság szinte divat lett a méregtelenítés. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy miért, mikor van rá szükség? Tudjuk-e, hogyan kell jól csinálni?

Hirdetés
Hirdetés

Mai életmódunk nem nagyon teszi lehetővé, hogy mérgek nélkül létezzünk. Mik is ezek? Vannak olyanok, amelyek elkerülhetetlenek: gondoljunk csak a szennyezett levegőre, amelyet belélegzünk, vagy a klórozott vízre, amelyet megiszunk, amelyben fürdünk.

Szükségünk van

Ezzel szemben más mérgeket mi magunk viszünk be a szervezetünkbe az alkohollal, a cigarettával, a kávéval, a gyógyszerekkel, a túl sós vagy túl cukros, a tartósított, színezett, aromákkal és ízfokozókkal bőségesen dúsított élelmiszerekkel, üdítőkkel: ezeket a "mérgeket" elvileg elkerülhetnénk...

Segítünk a szervezetnek

"A szervezetünk maga is méregtelenít - mondja Henter Izabella dietetikus - Többek között ez is a feladata a májnak, a vesének, a tüdőnek, sőt, a bőrnek is. Normális esetben a szervezet azt és annyit tart meg a bevitt anyagokból, amennyire szüksége van. Ám ha egy kicsit segítünk a testünknek az öntisztulásban, azzal csak jót teszünk."

A téli hónapok alatt kevesebbet mozgunk, kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a közösségi események is inkább a négy fal között, evés-ivással zajlanak, hajlamosak vagyunk kissé meghízni. Érthető, ha az ünnepek után felmerül bennünk az igény a megtisztulásra, a felfrissülésre. "Én azokat a tisztítókúrákat tartom jónak, amelyekre megfelelően felkészülünk, és nem csak az étkezésre koncentrálnak. Az egynapos húsmentes kúrától a léböjtig sokféle módozat létezik, de a bőséges folyadék minden esetben fontos."

"A hosszabb kúra során fokozatosan szűkítjük a fogyasztandó tápanyagok körét, majd fokozatosan újra kibővítjük azt. Például az első nap hagyjuk el a fehérjét, hiszen ennek feldolgozása a legbonyolultabb a szervezet számára. Másnap fogyasszunk gabonából készült ételeket. Harmadnap tarthatunk egy zöldség- és gyümölcsnapot, a negyedik napon pedig fogyasszunk zöldség-, gyümölcsleveket, teát és vizet! Ezután napról napra újra eljuthatunk a teljes körű táplálkozásig. Az italok és ételek mennyiségét, elkészítési módját egyénre kell szabni. Semmiképpen nem javaslom, hogy ez a kúra egy hétnél vagy tíz napnál tovább tartson. Ha komolyabb böjtöt szeretnénk tartani, akkor menjünk el egy megszervezett kúrára vagy böjttáborba, vegyük igénybe szakember segítségét!"

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend