Szkordalia- Egészségséfünk receptje
Ismét egy görög finomság, ami talán nem annyira ismert itthon, ám annál népszerűbb hazájában. Nekem az egyik kedvencem, igazából eredetileg hideg, de én melegen is szeretem. Elkészítése sem biztos, hogy követi a görög konyha előírásait, az eredmény viszont mennyei.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- fél kg burgonya meghámozva, kockákra vágva
- 5-6 gerezd fokhagyma zúzva
- 3-4 evőkanál olíva olaj
- só
- 1 dl főzőtejszín
A burgonyát főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le, krumplinyomóval jól törjük össze. Egy robotgépbe tegyük bele a zúzott fokhagymát, olíva olajat, tejszínt, és jól turmixszoljuk össze. Végül adjuk hozzá az összetört burgonyát és addig turmixszoljuk, míg krémes nem lesz. Hidegen, melegen egyaránt tálalható.
Tipp! Az ízek akkor jönnek ki igazán, ha a fokhagymát a sót és az olajat egy mozsárban törjük össze, amíg teljesen krémes, pépes nem lesz, majd ezt adjuk a burgonyához. Ehhez viszont kevesen rendelkeznek ilyen mozsárral, ezért a robotgép is tökéletes. Tejszínből annyit adjunk hozzá, míg a megfelelő állagot nem kapjuk.
Jó tudni! A görögök tejszín helyett a burgonya főzőlevét használják. Ha kalóriát szeretnénk spórolni, használhatjuk mi is, sőt a bátrabbak csicsókából is elkészíthetik, akkor pedig szuperegészséges lesz.
MÉG TÖBB RECEPT EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL
Tápérték (100 g):
|
Burgonya (főtt) |
Főzőtejszín |
Olívaolaj |
Fokhagyma |
Energia |
86 kcal |
120 kcal |
902 kcal |
149 kcal |
Fehérje |
1,7 g |
3,2 g |
0,0 g |
6,3 g |
Zsír |
0,1 g |
10 g |
100 g |
0,5 g |
Szénhidrát |
20 g |
4,3 g |
0,0 g |
33 g |