Hirdetés
Szennyező gyógyszerek

Szennyező gyógyszerek

A zuhany és a fürdő potenciális forrásai a hormonoknak, antibiotikumoknak és más gyógyszereknek, melyek szennyezik a vizet, mutatta ki egy új tanulmány. Az illemhelyről közismert, hogy aktív gyógyszerészeti alkotóelemekkel (API) szennyezik a környezetet, melyek a vizelet és a széklet útján kerülnek bele.

Hirdetés
Hirdetés

Ráadásul sok ember a vécén húzza le a már nem használt gyógyszereit. Az API átjuthat a szennyvíztelepek fertőtlenítő eljárásán, így a tavakba, folyókba és a tengerekbe kerülnek. Valamennyi jut belőlük az ivóvízbe is.

Ez az első tanulmány, mely kapcsolatba hozza az API vízszennyezést a fürdéssel, zuhanyozással és mosással. "Ezek az útvonalak fontosak lehetnek néhány olyan API esetében, melyeket helyileg alkalmaznak, vagyis a bőrön át. Ezek között szerepelnek krémek, szeszek, kenőcsök, zselék és tapaszok" - nyilatkozta a társszerző, Dr. Ilene Ruhoy, a hendersoni Touro Egyetem Környezetorvostani Intézetének igazgatója.

Szennyező gyógyszerek

Mivel ép formában kerülnek a környezetbe, a helyileg ható API-k hatása erősebb, mint a vizelettel és széklettel távozóké, mivel ez utóbbiakat a máj és a vese lebontja.

Hogy készült a tanulmány?

Ehhez a tanulmányhoz a kutatók több száz tanulmányt néztek át anyagcsere és gyógyszerek témakörben. Az eredményeket az Amerikai Vegyianyag Szövetség San Francisco-i ülésén tették közzé."Sokkal jobban oda kell figyelnünk arra, hogy a gyógyszerek használatával milyen nemkívánatos környezeti hatást válthatunk ki" - mondta Ruhoy. "Fontos lépés a környezeti károk minimalizálásában az, hogy beazonosítsuk a főbb utakat, ahol az API a környezetbe kerül."

A helyi perspektíva

A Health 24 környezetegészségügyi szerkesztője, Olivia Rose Innes elmondta, fürdés, zuhanyozás előtt kellene néhány percet szánni arra, hogy a helyileg ható szereket az emberek letöröljék a bőrükről, és a szemetesbe dobják.

"Ezekhez én hozzátennék még más kémiai termékeket is, mint például a naptej és az arcfesték. Korábban az uszodákban azt javasolták a vendégeknek, hogy zuhanyozással távolítsák el a bőrre kent termékeket, de sokkal jobb, ha törlőkendővel törlik le. Tanácsolom azt is, hogy többet fürödjenek szivaccsal: vizet takaríthatnak meg, ráadásul csökkenti a vízbe kerülő helyileg ható vegyi anyagok mennyiségét is. Tökéletesen higiénikus is: a kórházakban is így mosdatják a betegeket" - mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend