Hirdetés
Szalóki Ági: Megtaláltam az utat

Szalóki Ági: Megtaláltam az utat

Amilyen finom jelenség, olyan erő is árad belőle. Érdekes, hogy inkább a színpadon, a reflektorfényben látom visszahúzódónak, ahogyan szerényen belefeledkezik az énekbe, szinte elrejtőzik benne. Kettesben beszélgetve pedig kinyílik, és azzal kezdi nevetve, hogy rengeteg mondanivalója van. Még sokáig hallgatnám...

Hirdetés
Hirdetés

Szalóki Ágit már 4-5 évesen elbűvölte a népzene, 17 éves korától pedig maga is színpadon énekel. Dolgozott többek között az Ökrös együttessel, a Besh o drommal, a Makám együttessel, a Balázs Elemér Group-pal és Szakcsi Lakatos Bélával is. Saját jazzformációja 2005 tavaszán állt össze. Három lemeze jelent meg, amelyek közül a Hallgató 2006-ban elnyerte a Mahasz Fonogram-díját Az év jazzlemeze kategóriában, a Cipity Lőrinc pedig 2007-ben Az év gyereklemeze lett.

Láttam, milyen finom kommunikáció működött a zenészek és közted a színpadon. Hogy is van ez?

Igen, szépen figyelünk egymásra, ez nekem nagyon fontos. Egymás legapróbb jelzéseit is meg kell értenünk. Számomra a zenélés egyfajta szavak nélküli beszélgetés a színpadon. A zenében az is fantasztikus, hogy új és új dolgok történnek - nemcsak a jazzben, hanem a népzenében is! Annak a helynek és annak a percnek szelleme van.

A közönséggel is működik ez a kommunikáció?

Szalóki Ági: Megtaláltam az utatEz érdekes dolog. Nagyon jó az, amikor olyan légkör alakul ki, mintha egy közös titok részesei lennénk. Ez az intim hangulat akár egy dübörgő rockkoncerten is létrejöhet: az a lényeg, hogy a hallgató össze tudjon kacsintani a zenésszel.

Milyen gyerekeknek zenélni?

Jaj, náluk őszintébb és felszabadultabb közönség nincs is! Sajnos néha már a kisgyerekeken is érezhető, hogy sok gátlást neveltek beléjük, már ők is sokszor fásultak és közömbösek, a fantáziának egyre kevesebb a szerepe az életükben. A felszínre kell hoznunk bennük azt a szabadságot, ami eredendően megvan bennük. A koncertjeim igazi bulik, sok tánccal. Az a célom, hogy megmutassam, milyen az önfeledt egyesülés a zenével. De nemcsak kacagás, sikítás és tánc van, hanem olykor azt mondom: most az az ügyes, aki leül, és meghallgatja Juditot, a csellistámat, aki eljátszik egy Bach-prelúdiumot. És akkor a gyerekek leülnek, és meghallgatják.

Miért fordultál a gyerekek felé?

Az az élményanyag, amellyel én gyerekkoromból rendelkezem, annyira tömény és elemi, hogy valami afelé hajtott, hogy ezt továbbadjam. De felnőtteknek is énekelek. Van egy Karády-estem, ahol próbálom őket táncra bírni. Nehezen megy, többnyire csak egy pohár bor után. Ez persze nem baj, de kár, hogy a legtöbb embert ennyire gúzsba köti a stressz és a materiális dolgokkal való bíbelődés. Holott az, hogy az ember elengedheti a testét, sőt, összebújhat valakivel, a világ legtermészetesebb dolga is lehetne.

Te felnőttél már?

Egy négyéves kislányt tudnék idézni, aki az óvodai gyakorlatom során (mert ha befejezem a főiskolát, óvónő leszek) megkérdezte: "óvó néni, te még gyerek vagy?" Nagyon jólesett, hogy érezte bennem a gyermekséget, bár az utóbbi években elkezdődött bennem a felnőtté válás - közelebb kerültem a halálhoz. Talán akkor növök fel teljesen, ha majd nekem is gyermekem születik.

Hogyan vigyázol arra, hogy egészséges felnőttéletet élj?

Én is hajlamos vagyok a szokásos hibákra. Én is itt és most élek, és nehezen tudom megszűrni a problémákat. Az, hogy néha-néha el tudok vonulni, még ha csak pár napra is, nagyon fontos. Szerencsére egy Nógrád megyei faluban van egy házunk. Ott csend van, és addig lehet nézni, ameddig a szem ellát. Valahogy olyan sűrű a levegő, érzed a tüdődben és a bőrödön is, hogy más. Az ember olyankor felocsúdik, hogy mindaz, amit a nagyvárosban tapasztal, túl gyors, túl harsány, túl nyüzsgő. Egyébként igyekszem egészségesen táplálkozni. Nagyon szeretek főzni - a nagymamám szája íze szerint, sok főzeléket és levest. Ezenkívül egy fantasztikus helyre járok tornázni!

Harmónia árad belőled. Hogy csinálod?

Egy ideje én is érzem magamon, hogy megtaláltam - legalábbis azt az utat, amely a harmóniához vezet. Még nem jöttem rá, hogy mi történt, de az biztos, hogy valahogy újjászülettem!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend