Sütőtökleves

Sütőtökleves

A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, így hát az emberi táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökök zömmel narancsszínű húsa a nagy karotinoid aránynak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegségekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tökök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sütőtök
- 1 liter leszűrt húsleves
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dl főzőtejszín
- só, fehér bors
- csipet szerecsendió
- 2 szelet kenyér

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, kikaparjuk a magokat, felszeleteljük 2-3 cm-es kockákra, 200 fokos sütőben kicsit megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a megpirult sütőtököt. Beleöntjük a húslevest és a főzőtejszínt. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kb. 3-4 perc alatt összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és botmixerrel összepürésítjük. Újra felforraljuk, majd levesszük a lángról. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Sütőtökleves

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek