Hirdetés
Sült csülök - Egészségséfünk receptje

Sült csülök - Egészségséfünk receptje

Múlt héten az egyik barátnőmmel beszélgettünk gyerekekről, főzésről – mi másról – és szóba került a sült csülök. Mennyire szeretjük, mégis milyen ritkán eszünk. Nem véletlenül. Az elkészítési idő sem rövid, emellett a mi étkezési szokásaink szerint nem is a legegészségesebb. Viszont én a hétvégén elkészítettem, és, hogy ne ártsak túl sokat a Fiúknak itthon, köretnek csak párolt káposztát tálaltam mellé. Azt gondolom, így, egyszer-egyszer belefér.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 3 óra

Hozzávalók:

  • 1 egész csülök, vagy 6 db csontozott, bőrös csülökdarab
  • 4-5 fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 5-6 szem egész bors
  • fokhagymás villámpác
  • 1 doboz sör
  • pár evőkanál olaj

Sült csülök - Egészségséfünk receptje

A csülköt legyen az csontos, vagy csont nélküli feltesszük egy fazékba főni a fokhagymával, babérlevéllel, sóval borssal. Amikor félpuha, kivesszük. A fokhagymás villámpácot (fél csomagnyit) 5-6 evőkanál olajjal kikeverünk. A csülköt bekenjük ezzel a páccal, hőálló edénybe tesszük, vizet öntünk alá, lefedjük, és sütőben, 200 fokon puhára sütjük. Amikor jó, levesszük a fóliát és grillező fokozaton 10 perc alatt ropogósra pirítjuk. Közben sörrel locsolgatjuk.

Tipp! Én azért szeretem a csontozott változatot, mert hamarabb készen lesz, és minden bőrös rész pirosra sülhet. Ebben az esetben előfőzni sem szükséges, de a sütési idő így kb. 2 ½ óra. Van, aki sütés előtt megszurkálja és megtűzdeli fokhagymával. úgy is nagyon finom.

Jó tudni! A sertés nem a legegészségesebb ételünk, főleg, mert köretnek szinte mindig burgonyát fogyasztunk mellé vagy fehérkenyeret. Ha ezeket elhagyjuk, helyette párolt káposztát adunk, és még nem is esszük betegre magunkat, szinte bárki fogyaszthatja. Mellé a megbontott sört is megihatjuk.

TOVÁBBI REMEK RECEPTEK EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL

Tápérték (100 g):

 

Sertéshús közepesen zsíros

Energia

218 kcal

Fehérje

18 g

Zsír

16 g

Szénhidrát

0,4 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend