Sült csülök - Egészségséfünk receptje
Múlt héten az egyik barátnőmmel beszélgettünk gyerekekről, főzésről – mi másról – és szóba került a sült csülök. Mennyire szeretjük, mégis milyen ritkán eszünk. Nem véletlenül. Az elkészítési idő sem rövid, emellett a mi étkezési szokásaink szerint nem is a legegészségesebb. Viszont én a hétvégén elkészítettem, és, hogy ne ártsak túl sokat a Fiúknak itthon, köretnek csak párolt káposztát tálaltam mellé. Azt gondolom, így, egyszer-egyszer belefér.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Hozzávalók:
- 1 egész csülök, vagy 6 db csontozott, bőrös csülökdarab
- 4-5 fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- 5-6 szem egész bors
- só
- fokhagymás villámpác
- 1 doboz sör
- pár evőkanál olaj
A csülköt legyen az csontos, vagy csont nélküli feltesszük egy fazékba főni a fokhagymával, babérlevéllel, sóval borssal. Amikor félpuha, kivesszük. A fokhagymás villámpácot (fél csomagnyit) 5-6 evőkanál olajjal kikeverünk. A csülköt bekenjük ezzel a páccal, hőálló edénybe tesszük, vizet öntünk alá, lefedjük, és sütőben, 200 fokon puhára sütjük. Amikor jó, levesszük a fóliát és grillező fokozaton 10 perc alatt ropogósra pirítjuk. Közben sörrel locsolgatjuk.
Tipp! Én azért szeretem a csontozott változatot, mert hamarabb készen lesz, és minden bőrös rész pirosra sülhet. Ebben az esetben előfőzni sem szükséges, de a sütési idő így kb. 2 ½ óra. Van, aki sütés előtt megszurkálja és megtűzdeli fokhagymával. úgy is nagyon finom.
Jó tudni! A sertés nem a legegészségesebb ételünk, főleg, mert köretnek szinte mindig burgonyát fogyasztunk mellé vagy fehérkenyeret. Ha ezeket elhagyjuk, helyette párolt káposztát adunk, és még nem is esszük betegre magunkat, szinte bárki fogyaszthatja. Mellé a megbontott sört is megihatjuk.
TOVÁBBI REMEK RECEPTEK EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL
Tápérték (100 g):
|
Sertéshús közepesen zsíros |
Energia |
218 kcal |
Fehérje |
18 g |
Zsír |
16 g |
Szénhidrát |
0,4 g |