Sült brie meggyszósszal - Egészségséfünk receptje
A sajtok nagyon jó előételek lehetnek, de egy jó bor mellé is szívesen fogyasztjuk aszalt gyümölcsökkel. Én most egy olyan variációt mutatok, ami inkább előétel, viszont igen laktató. Elkészítése egyszerű, mégis különleges fogást tálalhatunk vendégeinknek.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- fadobozos Brie sajt
- friss kakukkfű
- fehérbor
- 1 csomag aszalt meggy
- vörösbor
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 szem szegfűszeg
- ½ kávéskanál fahéj
Egy edénybe beleteszem az aszalt meggyet, annyi vörösbort öntök rá, hogy ellepje, hozzáadom a citrom héját, a szegfűszeget, fahéjat. Lassú tűzön addig párolom, míg a meggy puha nem lesz. A sajtot a papírból kibontom, de a dobozban hagyom. Megszurkálom kakukkfűvel és egy kis fehérborral meglocsolom. 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. A fa doboz segít, hogy ne veszítse el a formáját. A sütőből kivéve kicsit állni hagyom, majd a dobozból kiveszem, tányérra rakom, salátával és a meggyszósszal tálalom.
Tipp! Mivel ez a sajt elég laktató, érdemes egy főre fél dobozt számolni, ha előételnek szánjuk. Ha valaki édesebben szereti a szószt, adhat hozzá barna vagy nyírfacukrot. Ha vágjuk a meleg sajtot, elkezdhet folyni, ezért mindig egyben tálaljuk.
Jó tudni! A sajtok fontos szerepet foglalnak el táplálékaink sorában. A szervezet számára fontos fehérjéket, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmazzák. A francia sajtok - így a Brie is – általában arról a helyről kapták a nevüket, ahol először készítették őket.
Tápérték: (100 g)
|
Brie |
Meggy |
Vörösbor |
Fehér bor |
Energia |
298 kcal |
50 kcal |
85 kcal |
82 kcal |
Fehérje |
21 g |
1 g |
0 g |
0 g |
Zsír |
22,1 g |
0,3 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
3,9 g |
12,1 g |
2,6 g |
2,6 g |