Hirdetés
Spenótos-fetás lasagna - Egészségséf

Spenótos-fetás lasagna - Egészségséf

Itt a heti tésztaajánló! Amikor itthon megbeszéljük, hogy a héten miket főzök, mit vásároljunk hozzá, a tésztát nem lehet kihagyni. Valamilyen formában meg kell jelennie a heti menüben. Most egy olyan változatot mutatok, ami nem klasszikus, ellenben nagyon finom.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Hozzávalók:

  • lasagna lapok
  • 45 dkg-os aprított fagyasztott spenót
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 dl főzőtejszín
  • 12,5 dkg kockázott bacon szalonna
  • 1 doboz szeletelt gomba
  • 1 csomag feta sajt
  • bazsalikom
  • 10 dkg sonka
  • 3 evőkanál margarin
  • 3 evőkanál liszt
  • tej
  • só, bors,
  • 15 dkg reszelt sajt

Spenótos-fetás lasagna - Egészségséf

Először felolvasztjuk a spenótot. Én úgy szeretem a legjobban, ha kicsi vajra teszem rá, pici lángon lefedve párolom. Ha kiolvadt, hozzáadjuk a fokhagymát. Egy másik edényben megpirítjuk a bacon szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, gombát, majd a párolt spenótot. Felöntjük a tejszínnel, majd végül hozzáadjuk a feta sajtot. Addig főttük, míg krémes nem lesz. A margarinból, lisztből, tejből elkészítjük a besamel mártást. Annyi tejet használunk, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá bazsalikomot. A tűzálló edény aljába tesszük a felét, majd rá tesszük a lasagna lapokat, erre öntünk a spenótos mártásból, majd újból lapokat teszünk rá. Ezt addig csináljuk, míg van mártás. Jól el kell, hogy fedje a lapokat, mert csak így puhul meg. Az utolsó sor lap tetejére a besamel mártás másik felét rakjuk. Lefedjük fóliával és 45 percig hagyjuk állni. Ezután betesszük a sütőbe, kb. 200 fokon 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal, és visszatesszük, hogy a sajt ráolvadjon.

Tipp! El lehet készíteni teljesen vegetáriánus formában is, a bacon szalonnát és a sonkát akkor hagyjuk ki, viszont a lapok közé tegyünk helyette reszelt füstölt sajtot.

Jó tudni! Az olasz tészták általában durum tészták, ami a nálunk közismertekhez képest egészségesebb. A tejszín is csak 10 százalékos, azonban mégsem egy kalóriaszegény étel. Ezt a diétázók, cukorbetegek mindenképpen vegyék figyelembe. Nem kell kiiktatni az étrendből, csak kevesebbet kell enni belőle, és inkább ebédre.

Tápérték (100 g)

 

Feta

Bacon

Gépsonka

Liszt (fehér)

Spenót

Főzőtejszín

Energia

264 kcal

486 kcal

157 kcal

370 kcal

23 kcal

120 kcal

Fehérje

14,2 g

16,8 g

22,6 g

12,3 g

2,8 g

3,2 g

Zsír

21,3 g

46,5 g

7,1 g

1,3 g

0,3 g

10 g

Szénhidrát

4,1 g

-

0,4 g

76,3 g

3,6 g

4,3 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend