Spenótos-fetás lasagna - Egészségséf
Itt a heti tésztaajánló! Amikor itthon megbeszéljük, hogy a héten miket főzök, mit vásároljunk hozzá, a tésztát nem lehet kihagyni. Valamilyen formában meg kell jelennie a heti menüben. Most egy olyan változatot mutatok, ami nem klasszikus, ellenben nagyon finom.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Hozzávalók:
- lasagna lapok
- 45 dkg-os aprított fagyasztott spenót
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 dl főzőtejszín
- 12,5 dkg kockázott bacon szalonna
- 1 doboz szeletelt gomba
- 1 csomag feta sajt
- bazsalikom
- 10 dkg sonka
- 3 evőkanál margarin
- 3 evőkanál liszt
- tej
- só, bors,
- 15 dkg reszelt sajt
Először felolvasztjuk a spenótot. Én úgy szeretem a legjobban, ha kicsi vajra teszem rá, pici lángon lefedve párolom. Ha kiolvadt, hozzáadjuk a fokhagymát. Egy másik edényben megpirítjuk a bacon szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, gombát, majd a párolt spenótot. Felöntjük a tejszínnel, majd végül hozzáadjuk a feta sajtot. Addig főttük, míg krémes nem lesz. A margarinból, lisztből, tejből elkészítjük a besamel mártást. Annyi tejet használunk, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá bazsalikomot. A tűzálló edény aljába tesszük a felét, majd rá tesszük a lasagna lapokat, erre öntünk a spenótos mártásból, majd újból lapokat teszünk rá. Ezt addig csináljuk, míg van mártás. Jól el kell, hogy fedje a lapokat, mert csak így puhul meg. Az utolsó sor lap tetejére a besamel mártás másik felét rakjuk. Lefedjük fóliával és 45 percig hagyjuk állni. Ezután betesszük a sütőbe, kb. 200 fokon 45 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal, és visszatesszük, hogy a sajt ráolvadjon.
Tipp! El lehet készíteni teljesen vegetáriánus formában is, a bacon szalonnát és a sonkát akkor hagyjuk ki, viszont a lapok közé tegyünk helyette reszelt füstölt sajtot.
Jó tudni! Az olasz tészták általában durum tészták, ami a nálunk közismertekhez képest egészségesebb. A tejszín is csak 10 százalékos, azonban mégsem egy kalóriaszegény étel. Ezt a diétázók, cukorbetegek mindenképpen vegyék figyelembe. Nem kell kiiktatni az étrendből, csak kevesebbet kell enni belőle, és inkább ebédre.
Tápérték (100 g)
|
Feta |
Bacon |
Gépsonka |
Liszt (fehér) |
Spenót |
Főzőtejszín |
Energia |
264 kcal |
486 kcal |
157 kcal |
370 kcal |
23 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
14,2 g |
16,8 g |
22,6 g |
12,3 g |
2,8 g |
3,2 g |
Zsír |
21,3 g |
46,5 g |
7,1 g |
1,3 g |
0,3 g |
10 g |
Szénhidrát |
4,1 g |
- |
0,4 g |
76,3 g |
3,6 g |
4,3 g |