Sonkás tésztasaláta - Egészségséfünk receptje
A tésztasaláta nagyon egyszerű étel, mégis jól bővíthetjük vele a köretek választékát. Számomra önmagában is laktató, családi összejöveteleken azonban nálunk elengedhetetlen egy rántott, vagy sült hús, fasírt vagy akár hidegtál mellé. Számtalan variációját készíthetjük, én most a sonkásat mutatom be.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 500 g-os durum tészta (csavart, kagyló, orsó, bármelyik jó)
- 2 nagy doboz 12 %-os tejföl
- 1 nagy tubus majonéz
- 20 dkg sonka apró kockákra vágva
- 1 csomag újhagyma apróra karikázva, mehet a zöldje is
- só, bors
Feltesszük a vizet sóval, olajjal forrni. Amikor forr, beletesszük a tésztát, megkeverjük, megvárjuk míg újra forr, lefedjük és félrehúzzuk. Kg. 20 perc múlva megnézzük, hogy jó-e. Addig egy nagy tálba összekeverjük a majonézt a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a sonkát és az újhagymát. A tésztát leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a majonézes, sonkás, újhagymás tejfölhöz. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Tipp! Elkészíthető előző nap is, ebben az esetben számítsunk rá, hogy a tészta megszívja magát a majonézes tejföllel, és nem lesz annyira szaftos. Ha ez gondot okot, akkor csak egyszerűen keverjünk hozzá még tejfölt.
Jó tudni! A durumtészta eleve egészségesebb, mint a hagyományos. Ha viszont valakinek figyelnie kell a szénhidrát bevitelre, válassza a szénhidrát-csökkentett változatot, azzal is nagyon finom lesz.
Tápérték: (100 g)
|
Tészta (durum) |
Tejföl 12, 5-os |
Majonéz |
Sonka |
|
Energia |
158 kcal |
132 kcal |
535 kcal |
157 kcal |
32 kcal |
Fehérje |
6,0 g |
3,0 g |
1 g |
22,6 g |
1,8 g |
Zsír |
1,0 g |
12,0 g |
60 g |
7,1 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
31,0 g |
3,4 g |
5 g |
0,4 g |
7,3 g |