Sonkás tésztasaláta - Egészségséfünk receptje

Sonkás tésztasaláta - Egészségséfünk receptje

A tésztasaláta nagyon egyszerű étel, mégis jól bővíthetjük vele a köretek választékát. Számomra önmagában is laktató, családi összejöveteleken azonban nálunk elengedhetetlen egy rántott, vagy sült hús, fasírt vagy akár hidegtál mellé. Számtalan variációját készíthetjük, én most a sonkásat mutatom be.

Elkészítési idő:  kb. 40 perc

Hozzávalók:

  • 500 g-os durum tészta (csavart, kagyló, orsó, bármelyik jó)
  • 2 nagy doboz 12 %-os tejföl
  • 1 nagy tubus majonéz
  • 20 dkg sonka apró kockákra vágva
  • 1 csomag újhagyma apróra karikázva, mehet a zöldje is
  • só, bors

Feltesszük a vizet sóval, olajjal forrni. Amikor forr, beletesszük a tésztát, megkeverjük, megvárjuk míg újra forr, lefedjük és félrehúzzuk. Kg. 20 perc múlva megnézzük, hogy jó-e. Addig egy nagy tálba összekeverjük a majonézt a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a sonkát és az újhagymát. A tésztát leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a majonézes, sonkás, újhagymás tejfölhöz. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Sonkás tésztasaláta - Egészségséfünk receptje

Tipp! Elkészíthető előző nap is, ebben az esetben számítsunk rá, hogy a tészta megszívja magát a majonézes tejföllel, és nem lesz annyira szaftos. Ha ez gondot okot, akkor csak egyszerűen keverjünk hozzá még tejfölt.

Jó tudni! A durumtészta eleve egészségesebb, mint a hagyományos. Ha viszont valakinek figyelnie kell a szénhidrát bevitelre, válassza a szénhidrát-csökkentett változatot, azzal is nagyon finom lesz.

Tápérték: (100 g)

 

Tészta

(durum)

Tejföl 12, 5-os

Majonéz

Sonka

Újhagyma

Energia

158 kcal

132 kcal

535 kcal

157 kcal

32 kcal

Fehérje

6,0 g

3,0 g

1 g

22,6 g

1,8 g

Zsír

1,0 g

12,0 g

60 g

7,1 g

0,1 g

Szénhidrát

31,0 g

3,4 g

5 g

0,4 g

7,3 g



Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek