Saláta főtt tojással, sonkával - Egészségséf
Húsvét után nálunk mindig megmarad a tojás és a sonka fele. Mivel nagy a család, nem tudom kiszámítani, hogy mennyire lesz szükség, viszont azt sem szeretem, ha valami kárba vész. Így ilyenkor jönnek az ötletek, hogyan mentsük a menthetőt. A saláta erre kiváló, hiszen könnyű, ami nem hátrány a nehéz húsvéti ételek után.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg főtt sonka
- 3-4 főtt tojás
- jégsaláta
- kápia paprika
- koktélparadicsom
A salátát megmossuk, csíkokra vágjuk. A tojásokat, negyedeljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot szintén negyedeljük. A tojásokon kívül mindent a salátához adunk, meglocsoljuk kevés tökmagolajjal, majd a tojást a tetejére tesszük.
Tipp! Ha maradt retek, újhagyma, akkor azt is nyugodtan vágjuk hozzá, vagy akár a paradicsom, paprika helyett is felhasználhatjuk.
Jó tudni! Ünnepek alatt általában felszedünk pár kilót, mert kevesebbet mozgunk, több kalóriát viszünk be, többször eszünk, mint általában. Ezt el lehet kerülni, ha ünnepek alatt is beiktatjuk a salátát, lefekvés előtt 4 órával nem eszünk. Ha mégis megszaladtak a kilók, érdemes ünnepek után több salátát, kevesebb szénhidrátot fogyasztani.
Tápérték (100g):
|
Tojás |
Jégsaláta |
Parasztsonka |
Retek |
Újhagyma |
Energia |
143 kcal |
10 kcal |
178 kcal |
16 kcal |
32 kcal |
Fehérje |
12,6 g |
0,6 g |
23 g |
0,6 g |
1,8 g |
Zsír |
9,5 g |
0,1 g |
9 g |
0,1 g |
0,1 g |
Szénhidrát |
1,8 g |
2,1 g |
0 g |
3,4 g |
7,3 g |