Sajtos rétes - Egészségséfünk receptje
Ha rétesekről beszélünk, akkor általában valamilyen édesség jut az eszünkbe. Magyarországon a legkedveltebb az almás, meggyes, túrós, mákos, és ezek kevert változatai. Én azonban sokkal jobban szeretem a sós réteseket, mint a káposztás, spenótos-sonkás-sajtos, vagy csak simán sajtos. Most ez utóbbinak a receptjét osztom meg.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Hozzávalók:
- 1 csomag félkész réteslap
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 15 dkg reszelt füstölt karaván sajt
- 25 dkg túró
- 25 dkg cérnametélt
- 3 kis doboz tejföl
- olaj
- szezámmag
Első lépésként kifőzzük a cérnametéltet. Ennek hűlnie kell. Egy tálban összekeverjük a sajtokat, a túrót és 2 doboz tejfölt, majd belekeverjük a tésztát. Jól összedolgozzuk. Egy csomag réteslapban 12 lap van. A töltelék mennyisége 3 réteshez elég, ezért 4 lapot használunk fel egy-egy réteshez. A maradék tejfölt összekeverjük ugyanannyi olajjal. Ezzel a keverékkel elkezdjük egyenként megkenni a lapokat és egymásra tenni. Amikor a negyediket is rátettem, azt már nem kenjük meg. Az egyik szélére rátesszük a töltelék 1/3 részét és óvatosan feltekerjük. Ugyanezt tesszük a többi lappal. Így három tekercset kapunk. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük ennek is a tetejét olajos tejföllel, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 10-15 perc).
Tipp! Ha szeretnénk, akkor a lapokra gépsonkát is fektethetünk, így sajtos-sonkás rétesünk lesz. Mivel nagyon laktató, ezért egy leves mellé bőven elég másodiknak 1-2 szelet.
Jó tudni! Minden összetevőből használhatunk zsírszegény változatot, így kalóriát és szénhidrátot spórolhatunk. Diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
|
Durum tészta főtt |
Tejföl 12, 5-os |
Trappista sajt |
Túró |
Energia |
158 kcal |
132 kcal |
341 kcal |
143 kcal |
Fejérje |
6,0 g |
3,0 g |
25 g |
16,2 g |
Zsír |
1,0 g |
12,0 g |
26 g |
7 g |
Szénhidrát |
31 g |
3,4 g |
1,8 g |
3,7 g |