Receptek reflux diétához
A gyomorégés mindenkinek ismerős, kellemetlen érzés, néhanapján a legedzettebb embereket sem kíméli. Ha rendszeresen jelentkezik ez a tünet, amely szinte elviselhetetlen mellkasba sugárzó fájdalmat okoz, nyugodtan gyanakodhatunk reflux betegségre. Most néhány recepttel segítjük a refluxszal élő mindennapjait.
Pikáns kelkáposztaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej kelkáposzta
- 2 darab karalábé
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- őrölt bors
- majoránna ízlés szerint
- só
Vágjuk a káposztát ujjnyi vastag szeletekre, a krumplit tisztítsuk meg, kockázzuk fel, a karalábét és a sárgarépát pucoljuk, vágjuk csíkokra. Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, tegyünk rá egy evőkanálnyi lisztet. Keverjük el, ne barnítsuk meg, majd engedjük fel kevés vízzel. Adjuk hozzá a zöldségeket, majd engedjük fel 2,5 liter vízzel vagy zöldségalaplével. Ízesítsük sóval, borssal és a majoránnával, forrón tálaljuk.
Tipp: Ha laktatóbb levest szeretnénk, a főzés vége előtt öt perccel tehetünk bele 3 szál felkarikázott virslit.
81 kcal/adag
Elkészítés: 40 perc
Almával sült csirkekockák
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 30 dkg alma
- só, bors
- rozmaring és kakukkfű ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
A csirkemellet vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel és rozmaringgal. A húskockákat húzzuk vízbe áztatott nyársra. Az almákat vágjuk cikkekre, szedjük ki a magházat. Egy felmelegített teflonserpenyőbe öntsük bele az olívaolajat, tegyük rá a húst. Öt perc pirítás után dobjuk mellé az almát is, süssük-pároljuk, amíg minden megpuhul. Rizzsel, salátával tálalhatjuk.
Elkészítés: 35 perc
165 kcal/adag
Barackhab
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 40 dkg őszibarack (1 konzerv sárga- vagy őszibarack is jó)
- 3 evőkanál cukor
- citromlé ízlés szerint
A tojásfehérjét cukorral és citromlével verjük fel kemény habnak, az őszibarackot pürésítsük le (bot)turmixszal. Néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez. Óvatosan keverjük össze, tegyük a pohárba, díszítsük kockára vágott barackkal. Ha nem szeretjük a nyers tojásfehérjét, joghurtot vagy túrót is használhatunk.
Elkészítés: 20 perc
150 kcal/adag