Hirdetés
Profi kockázatkezelők

Profi kockázatkezelők

Régóta él a sztereotípia, hogy a nők a férfiakhoz képest felelősségteljesebben gondolkodnak, ezért a pénzügyi manőverek kapcsán kevésbé hajlamosak kockázatos helyzetekbe belemenni. A kérdést a Stanfordi Egyetem és a Columbiai Egyetem kutatói járták körbe, akik eredményeikről Psychological Science című újságban számoltak be.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly Nicholas Kristof a New York Times hasábjain egyenesen odáig merészkedett, hogy deklarálta, a bankoknak a pénzügyi kockázat mérséklése érdekében kifejezetten előnyben kellene részesítenie a női munkaerőt. Néhány korábbi tanulmány alátámasztani látszott azt a sztereotípiát, miszerint az anyagi felelősségtudat nemi sajátosságainak biológiailag jól meghatározott háttere van, melynek evolúciós okai vannak.

Priyanka B. Carr és Claude M. Steele abból a feltételezésből indult ki, hogy a jelenség a nőket övező negatív sztereotípiák következménye, miszerint irracionálisan gondolkodnak. Éppezért egy vizsgálatot terveztek, melynek során a nők döntési készségének változását tanulmányozták úgy, hogy szembesítették őket negatív hatásokkal, és úgy, hogy nem. Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy ezek a negatív általánosítások befolyásolják a hölgyek intellektuális készségét, azonban a jelen vizsgálat volt az első, mely a pénzügyi ítélőképességgel foglalkozott.

A vizsgálatban a résztvevők egyik felében felidézték a nőkhöz köthető sztereotípiákat, a másikban nem. Ehhez matematikai, logikai, és racionális gondolkodást igénylő feladatokat hajtattak végre velük - a sztereotípiák szerint a nők ezekben gyengébben teljesítenek. Másrészt a vizsgálat elején rákérdeztek a résztvevő nemére, vagy a másik csoportban ez a kérdés elmaradt.

Következő lépésben a résztvevők kockázatvállalási készségeit tesztelték. Például dönteni kellett egy kockázatos, nagyobb haszonnal kecsegtető (például 20 százalék esély, négy dollár nyerésére), vagy egy biztonságosabb, kisebb bevételi eséllyel jár szituáció (80 százalék esély, egy dollár nyerésére) között. A kutatók megállapították, hogy amennyiben a nőket nem szembesítették negatív sztereotípiákkal, nem jelentkeztek nemi különbségek, azonban a sztereotípiák megjelenésével elvált egymástól a férfiak és a nők kockázatvállalási hajlandósága: a nők fokozottabban a biztonsági játékra mentek, meglepő módon a férfiak viszont több kockázatot vállaltak. Vagyis a kiindulási feltételezés egyértelműen igazolódott.

A korábbi megállapításokkal szemben a bankoknak inkább azon kellene dolgozniuk, hogy kigyomlálják a beivódott sztereotípiákat, hogy mindkét nemhez tartozó dolgozók tiszta fejjel hozhassák meg döntéseiket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend