Paradicsomos húsgombóc - Egészségséfünk receptje
A hétköznapokban próbálok minél változatosabban főzni. Míg a kedvencek a levesek, tészták, különféle sült vagy rántott húsok, addig a főzelékek és a zöldségek nem szerepelnek a kisfiam favoritjai között. Ezért próbálok olyan ételeket is elkészíteni, melyek mindkettőnk igényeit kielégítik. Ilyen például a paradicsomos húsgombóc.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 75 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 tasak gyorsrizs (barnarizs)
- 2 egész tojás
- só, bors, majoranna, fokhagyma granulátum
- 4-5 zellerlevél
- 1 dobot (1 liter) 100 %-os paradicsomlé
- kevés olíva olaj
- 2 evőkanál liszt
Először elkészítem a húsgombócokat. Egy tálban összekeverem a darált húst a vöröshagymával, rizzsel, tojással, sóval, borssal, majorannával és kb. 1 teáskanál fokhagyma granulátummal. Ezekből gombócokat formálok, és egy lábosba felteszem főni. Először vizet rakok a lábos aljára, belerakom a gombócokat, teszek mellé friss zellerlevelet, annyi vizet adok még hozzá, hogy éppen, hogy ellepje. Lefedem, és puhára főzöm. Közben az olíva olajat elkeverem a liszttel, kicsit megpirítom (gyakorlatilag készítek egy rántást), adok hozzá 1 teáskanál fokhagyma granulátumot, majd felöntöm a paradicsomlével. Amikor a gombócok megfőttek (eddigre általában elfő a leve is), kiveszem őket egy tálba, a lábosban lévő megmaradt levet felöntöm a rántásos paradicsomlével. Visszateszem a gombócokat, és forralok egyet rajta. Tálaláskor megszórom friss, aprított petrezselyem levéllel.
Tipp! Ha valaki savanykásan szereti, annak nem kell semmit tennie. Ha valaki egy kicsit édesebben, az tegyen 2 evőkanál cukrot a rántáshoz. Aki diétázik, vagy figyelnie kell a szénhidrátokra, az használjon szénhidrát csökkentett lisztet, illetve nyírfacukrot.
Jó tudni! A magyar konyha a darált húsos ételek esetében előszeretettel használja a sertés lapockát vagy combot. Akinek ez problémát jelent, nyugodtan pótolhatja, pulykahússal. És is gyakran teszem ezt, főleg, ha valaki olyan is az asztalunkhoz ül, aki nem eszik sertéshúst. A fűszerezés, és a paradicsomszósz, szinte ugyanazt az élményt nyújtja, mint, ha sertéshúsból készítettük volna, mégis egészségesebb lehet.
|
Paradicsomlé |
Sertés comb |
Barnarizs |
|
Energia |
17 kcal |
245 kcal |
370 kcal |
362 kcal |
Fehérje |
0,2 g |
17,4 g |
12,3 g |
7,5 g |
Zsír |
0 g |
18,9 g |
1,3 g |
2,7 g |
Szénhidrát |
4,2 g |
0 g |
76,3 g |
76,2 g |