Hirdetés
Paradicsomos húsgombóc - Egészségséfünk receptje

Paradicsomos húsgombóc - Egészségséfünk receptje

A hétköznapokban próbálok minél változatosabban főzni. Míg a kedvencek a levesek, tészták, különféle sült vagy rántott húsok, addig a főzelékek és a zöldségek nem szerepelnek a kisfiam favoritjai között. Ezért próbálok olyan ételeket is elkészíteni, melyek mindkettőnk igényeit kielégítik. Ilyen például a paradicsomos húsgombóc.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:

  • 75 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 tasak gyorsrizs (barnarizs)
  • 2 egész tojás
  • só, bors, majoranna, fokhagyma granulátum
  • 4-5 zellerlevél
  • 1 dobot (1 liter) 100 %-os paradicsomlé
  • kevés olíva olaj
  • 2 evőkanál liszt

Paradicsomos húsgombóc - Egészségséfünk receptje

Először elkészítem a húsgombócokat. Egy tálban összekeverem a darált húst a vöröshagymával, rizzsel, tojással, sóval, borssal, majorannával és kb. 1 teáskanál fokhagyma granulátummal. Ezekből gombócokat formálok, és egy lábosba felteszem főni. Először vizet rakok a lábos aljára, belerakom a gombócokat, teszek mellé friss zellerlevelet, annyi vizet adok még hozzá, hogy éppen, hogy ellepje. Lefedem, és puhára főzöm. Közben az olíva olajat elkeverem a liszttel, kicsit megpirítom (gyakorlatilag készítek egy rántást), adok hozzá 1 teáskanál fokhagyma granulátumot, majd felöntöm a paradicsomlével. Amikor a gombócok megfőttek (eddigre általában elfő a leve is), kiveszem őket egy tálba, a lábosban lévő megmaradt levet felöntöm a rántásos paradicsomlével. Visszateszem a gombócokat, és forralok egyet rajta. Tálaláskor megszórom friss, aprított petrezselyem levéllel.

Tipp! Ha valaki savanykásan szereti, annak nem kell semmit tennie. Ha valaki egy kicsit édesebben, az tegyen 2 evőkanál cukrot a rántáshoz. Aki diétázik, vagy figyelnie kell a szénhidrátokra, az használjon szénhidrát csökkentett lisztet, illetve nyírfacukrot.

Jó tudni! A magyar konyha a darált húsos ételek esetében előszeretettel használja a sertés lapockát vagy combot. Akinek ez problémát jelent, nyugodtan pótolhatja, pulykahússal. És is gyakran teszem ezt, főleg, ha valaki olyan is az asztalunkhoz ül, aki nem eszik sertéshúst. A fűszerezés, és a paradicsomszósz, szinte ugyanazt az élményt nyújtja, mint, ha sertéshúsból készítettük volna, mégis egészségesebb lehet.

 

Paradicsomlé

Sertés comb

Búza fehérliszt

Barnarizs

Energia

17 kcal

245 kcal

370 kcal

362 kcal

Fehérje

0,2 g

17,4 g

12,3 g

7,5 g

Zsír

0 g

18,9 g

1,3 g

2,7 g

Szénhidrát

4,2 g

0 g

76,3 g

76,2 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend