Padlizsánkrém - Egészségséfünk receptje

Padlizsánkrém - Egészségséfünk receptje

A padlizsánkrém egy tipikusan olyan étel, amit grillen szoktak előkészíteni. Bár a boltokban is igen finomakat lehet kapni, szerintem a házinak nincs párja! Én egy leegyszerűsített változatot szoktam elkészíteni, amiben nincs tojás, és akár több napig is eláll a hűtőben. Vendégvárónak vagy csak önmagunk örömére is érdemes elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb, fényes sötétlila padlizsán
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 kisebb fej vöröhagyma lereszelve
  • citrom leve ízlés szerint
  • só, bors
  • majonéz

Padlizsánkrém - Egészségséfünk receptje

A padlizsánokat megmossuk, és parázson megsütjük. Sütés közben folyamatosan forgatni kell. Nem baj, ha a héja megfeketedik, a lényeg, hogy átsüljön, és belülről is puha legyen. Ezt onnan tudjuk, hogy ha a csutkájánál fogva forgatjuk, egyre lazább lesz, a végén a csutka le is válhat. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy fa késsel (ez fontos!) kettévágjuk, és a belsejét egy tálba szedjük. Villával pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pici citromlevet, és annyi majonézt, hogy krémes állaga legyen. Fokhagymás pirítóssal tálalhatjuk.

Tipp! Aki több időt szán rá, az a majonézt is saját maga készítheti. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy mivel nyers tojást tartalmaz, nyáron óvatosan bánjunk vele. Én tejfölt is szoktam hozzáadni, ha mártogatósnak szánom. Legjobban pizza kenyérrel szeretem. Megsütöm a pizza tésztát, és a tetejét fokhagymás olajjal megspriccelem.

Jó tudni! A padlizsánt tojásgyümölcsként is szokták nevezni (US: egg-plant). Rengeteg jótékony hatása ismert. Erős antioxidáns hatása van, védi a szív- és érrendszert, magas a rosttartalma, ezáltal hozzájárul az egészséges emésztéshez.

MÉG TÖBB EGÉSZSÉGES RECEPT

Tápérték: (100 g)

 

Padlizsán

Fokhagyma

Vöröshagyma

Majonéz

Energia

24 kcal

149 kcal

40 kcal

535 kcal

Fehérje

1 g

6,3 g

1,1 g

1 g

Zsír

0,1 g

0,5 g

0,1 g

60 g

Szénhidrát

5,7 g

33 g

9,3 g

5 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek