Hirdetés
Óvakodj az internetes fórumoktól!!!

Óvakodj az internetes fórumoktól!!!

Veszélyesek az ellenőrizetlen forrásból származó egészségügyi információk, amelyekkel az internetes fórumokon találkozhatunk – világít rá a University of Melbourne friss kutatása.

2014.12.18
Hirdetés
Hirdetés

A közel 600 egészségügyi témával foglalkozó online fórumbejegyzés figyelésével készített kutatás szerint több ezer internetes közösség van, ahol az emberek saját, személyes tapasztalataikat osztják meg egymással egy-egy tünetegyüttessel vagy betegséggel kapcsolatban.

„Sokan ezek közül az emberek közül nem csupán a tapasztalataikat osztják meg egymással, de a orvosi kezelést is egy az egyben kizárják az életükből” – mondja Dr. Reeva Lederman, a kutatás egyik vezetője, aki csapatával 12 különböző betegséggel kapcsolatos fórumot vizsgált meg. A betegségek között szerepelt a magas vérnyomás és a tüdőrák is.

Óvakodj az internetes fórumoktól!!!

A kutatás azt is vizsgálta, hogy mi alapján bíznak meg egymásban a fórumozók, és kiderült, hogy elsősorban a központozás, a nyelvtan és a szókincs gazdagsága határozza meg, hogy kit tartunk autentikus forrásnak, amikor tanácsot kérünk egy-egy problémával kapcsolatban.

„Ezeken a fórumokon különböző súlyosságú betegségekről folytatnak eszmecserét a felhasználók, az „orvos” szó viszont egyetlen egyszer sem szerepel a diskurzusban. Azt viszont többen is megemlítik, hogy mennyit segített nekik a többi fórumozó, ami igen veszélyes. Szakember közvetlen beavatkozása nélkül számos betegség egyszerűen nem gyógyítható a házi patika módszereivel. Már csak azért sem, mert a laikus számára észrevétlen különbségek egészen más betegségeket, legalábbis stádiumokat takarhatnak” – teszi hozzá Dr. Lederman.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend