Hirdetés
Női Tükör
Előző Következő

De jó is lenne, ha mondjuk a nők hasán lenne egy kijelző, amiről rögtön leolvasható lenne, hogy terhesek-e vagy sem. Sok spekulációtól és tesztre ...

Hirdetés
 • 2018.01.31 Angelina Jolie: a szexuális erőszak háborús fegyverré vált

  Elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezte, hogy a szexuális jellegű visszaélések híre nem vagy csak nehezebben jut el az emberekhez. Nincs béke az ilyen bűncselekmények elszámoltathatóságának biztosítása nélkül. A nők és a fiatal lányok, a férfiak és kisfiúk ellen elkövetett szexuális erőszak a hadviselés speciális formája, amely ellen minden eszközzel fel kell lépni, ezért a NATO és az ENSZ arról határozott, hogy együttműködik a képzés, a nyomon követés, valamint a tudatosság erősítése érdekében - mondta Angelina Jolie.

 • 2018.01.31 A vetélés nem leküzdhetetlen akadály

  A vetélés talán még kegyetlenebb dolog, mint az, ha egyszerűen nem jön össze a baba. Az okok azonban sokszor nagyon is hasonlóak. A vetélés, illetve pontosabban a korai vetélés sajnos sokkal gyakrabban következik be, mint az gondolnánk.

 • 2018.01.29 Akár 15 év is eltelhet a méhnyakrák kialakulásáig

  Ezen a héten van Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek apropójából egy interjút teszünk közzé, melyben dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt a méhnyakrákról, annak szűréséről és prevenciójáról.

 • 2018.01.29 A vénás trombózis kialakulása

  A véralvadás igen fontos szerepet tölt be, hiszen sérülés esetén ezáltal elkerülhető a nagyobb vérvesztés. A folyamat célja röviden egy oldhatatlan fibrinháló képzése, melyhez különböző véralvadási faktorok, enzimek is szükségesek. Ezek ún. véralvadási kaszkád-aktiváláson mennek keresztül, melynek során a folyamatban részt vevő anyagok vízesésszerűen aktiválják az utánuk következőket. Ennek végén a protrombinból trombin nevű enzim képződik, ami az oldható fibrinogént oldhatatlan fibrinné alakítja. A fibrin utána lerakódik az ér belsejében, majd egyfajta dugót képez a sérülés helyén. Ez a dugó a vérrög, azaz a thrombus. Természetesen ez előbb-utóbb lebomlik, melyet a plazmin nevű fehérje végez. Amennyiben a folyamat zavart szenved, úgy a vérrögképződés fokozottá válik, így könnyebben alakul ki trombózis, akár sérülés nélkül is.

 • 2018.01.29 Ingyenes könyv daganatos betegeknek

  200 kérdésre 200 közérthetően megfogalmazott, részletes választ ad a könyv mindazokról a problémákról, amelyekkel egy veserákkal, húgyhólyagrákkal, prosztatarákkal vagy hererákkal szembesült beteg találkozhat. A kötet ugyan az uroonkológiai daganatokról szól, ám a válaszok egy jelentős része más daganatos betegek számára is hasznos lehet. A kötet a teljességre törekedve ismerteti a betegségek kialakulásának hátterét, bemutatja a diagnosztikai módszereket, részletesen foglalkozik a műtéti típusokkal, az operációra való felkészülés és a műtét utáni időszak nehézségeivel.

 • 2018.01.25 Cica marad, allergia mehet!

  Viktória kisgyermekkora óta rajong az állatokért, jelenleg is egy kutyával, cicával és madarakkal osztja meg otthonát. 18 éve állandó macskatulajdonos, ezért is döbbent meg, amikor kiderült, hogy az új cicája két évvel ezelőtti beköltözését követően fellépő állandó orrdugulásnak, az éjszakai befulladásoknak köze lehet kedvencéhez. Amikor bebizonyosodott, hogy tüneteit macskaszőr allergia okozza, fel sem merült benne, hogy megválna Timontól, olyan megoldást keresett, amelynek segítségével tünetmentesen élhet együtt cicájával.

 • 2018.01.23 Pulykahússal könnyebb az életmódváltás

  Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (a sertés és a marhahús) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe. Az elnevezések nem teljesen pontosak, hiszen például a pulykának is van vörös és fehér húsú része, ám mindkettő fogyasztása javasolt. A vörös húsú comb sok ásványi anyagot tartalmaz, amíg a tipikusan fehér pulykamell elképesztően gazdag fehérjében, ami elengedhetetlenül fontos az izmok építésében. A pulykamellben bőséggel találunk többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek például a szív és az erek épségében játszanak fontos szerepet. Egyedül a bőr zsíros – az pedig könnyen lefejthető.

 • 2018.01.21 Valóban nem kell foglalkozni a méhszájsebbel?

  A teherbe esés vágya egyre és egyre erősebb sok nő esetében, ahogy az idő halad előre. Sajnos azonban a statisztikák alapján hazánkban minden 5. párnak a gyermekáldás csodájára nagyon sokat kell várni, sőt, segítséget is kell kérniük. Éppen ezért minden olyan problémával foglalkozni kell, ami a családalapítást hátráltatja, vagy veszélyezteti, még akkor is, ha az olyasmi, mint a méhszájseb, amit nagyon sokan nem vesznek komolyan!

 • 2018.01.17 A hüvelyi probléma vetéléshez vezethet

  A bakteriális vaginózis a hüvely tejsavbaktériumflórájának eltűnését fedi, mely már önmagában is probléma. Ezen felül a PH eltolódása miatt a fertőzések megjelenése – legyen szó akár bakteriális, akár gombás eredetű gondról van szó – sokkal könnyebben alakul ki. Többek között ez is az oka annak, hogy a bakteriális vaginózis, illetve a mellette jelentkező egyéb fertőzések könnyen vezethetnek hüvelygyulladáshoz, kismedencei gyulladáshoz, illetve a kismedencében jelentkező krónikus fájdalomhoz. Emellett a babára vágyó nők, illetve a terhesek számára is veszélyt jelent. A kialakult fertőzések meddőséget okozhatnak, de növelik a koraszülés és a vetélés kockázatát is, gyakrabban jelentkeznek szülés utáni fertőzések is.

 • 2018.01.14 Rákos vagyok, ha P3 az eredmény?

  Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán? Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető- azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!

Hirdetés
Hirdetés