Hirdetés
Nem létező változókor

Nem létező változókor

Egy új felmérés eredményei szerint néhány brit asszony egyszerűen letagadja, hogy változókorban van. Nem veszik észre az enyhe kezdeti tüneteket sem, így késve fordulnak tanácsért vagy kezelésért szakemberhez.

Hirdetés
Hirdetés

A Novo Nordisk által támogatott, egész Egyesült Királyságra kiterjedő kutatás felfedte, hogy tíz nőből egy nem veszi tudomásul, hogy a változókor természetes jelenség a középkorú hölgyek körében. Azok közül, akik másképp gondolnak a jelenségre, 70 % vélte úgy, hogy a menopauza genetikai eredetű, közel 10 % pedig azt gondolta, hogy csak a rossz általános egészségi állapot miatt jelentkezik.

A felmérés arra is rámutatott, hogy sok nő nem látja tisztán a menopauza korai tüneteit, különösen az enyhéket, amelyek a szexuális élettel kapcsolatosak. A legtöbb nő felismeri a közismert jelenségeket, mint pl. a hőhullámok és a menstruációs ciklus megváltozása, azonban csak mintegy 53 % tudta, hogy a hüvelyi szárazság is ezek közé tartozik. Alig néhányan (3 %) tudták, hogy ennek egyik lehetséges folyománya, a fájdalmas közösülés is az egyik korai előjel lehet.

Nem létező változókor

A félreinformáltság és a félelem megakadályozhatja, hogy a nők idejében tanácsadást és kezelést kapjanak, mely elronthatja a szexuális életüket. A megkérdezett nők több mint negyede bevallotta, hogy nem szívesen beszél az intimebb tünetekről, még az orvosuknak és partnerüknek sem, inkább egyedül küszködnek.

Dr. Annie Evans, menopauza szakértő a következőket fűzte hozzá a vizsgálathoz: "Sok nő panaszkodik arra, hogy a szex már nem olyan kényelmes, mint egykor volt, mert különös fájdalmakat és kellemetlenséget tapasztalnak. Gyakran összezavarodnak és megrémülnek, mert nem tudják, hogy ezt már a változókor egyik első és leggyakoribb tünete: a hüvelyszárazság okozza. Eljött az idő, hogy a nők megértsék az intim tüneteiket, hogy továbbra is aktív és kiegyensúlyozott nemi életet élhessenek."

A kutatás eredményei azt is megerősítették, a nők egy része azt sem tudja, mikor következik be a menopauza (normál esetben 50-52 éves kor környékén), többen pedig úgy vélték, sokkal későbbi életkorban. "A nőknek meg kellene érteniük, milyen változásokon fog keresztülmenni a testük, legyenek őszinték saját magukkal és szeretteikkel. A menopauzát nem kell szégyellni. A változókorban levő nők is lehetnek kívánatosak, magabiztosak, felszabadultak. Vegyünk példát a Szex és New York Samanthájáról, Kim Catrallról!" - mondja Denise Knowles, szexterapeuta.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend