Hirdetés
Nem kell meginni a kávét, elég, ha megszagoljuk

Nem kell meginni a kávét, elég, ha megszagoljuk

Egy csésze frissen őrölt kávé illata segíthet csillapítani fáradságunkat még úgy is, hogy bele sem kortyolunk a feketébe - derül ki egy japán vizsgálatból.

Hirdetés
Hirdetés

Legtöbbünknél egy friss kávé indítja el reggelenként a napot, de egy új tanulmány szerint nem is maga a kávé, hanem annak aromája élénkíti fel a fáradt testet.

Kutatók úgy hiszik: a pörkölt kávészemek aromája nyugtatja meg a kimerült idegeket, vagyis elég csak beleszagolni a csészébe, hogy felélénkítsük agyműködésünket például egy rosszul átaludt éjszaka után.

Japán tudósok 16 patkányt tartottak ébren 24 órán keresztül úgy, hogy a ketrecük alját néhány centis vízzel árasztották el. Az ébren tartott állatok felével pörkölt kávét szagoltattak, majd a kutatók agymintát vettek tőlük.

A New Scientist magazinban publikált vizsgálatból kiderül: a kávét szagoló patkányoknál felélénkült azoknak a géneknek az aktivitása, amelyek a sejttúlélést segítik elő a testben és csökkentik a stresszt.

Nem kell meginni a kávét, elég, ha megszagoljuk

A kutatást vezető japán professzor elmondta: pusztán a kávé megszagolása csillapítani tudja az álmatlanság miatti stresszt, ám az, hogy valóban jobb-e csak beleszagolni, mint meginni, még további kutatásokat igényel - ahogy az is, hogy az ételaromák is hasonló hatást váltanak-e ki.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend