Narancsos tejleves - Egészségséfünk receptje
Kicsit furcsán hangzik, hogy tejleves, de ízre egy édes, madártejhez hasonló dolgot képzeljünk el, csak kicsit hígabb változatban. Aki szereti az édes leveseket, annak ez tetszeni fog.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 2 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dk cukor
- vanília rúd
- 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
A tojásokat szétválasztjuk, majd egy fazékban (én dupla falúban szoktam) a sárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is, ezzel is simára keverjük. Lassan adagolva hozzáadjuk a tej felét. Elkezdjük főzni, amikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk a tej másik felét, a vaníliát és a narancs reszelt héját. Megvárjuk míg felforr, és sűrűségben eléri a megfelelő állagot. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor hűtsük le, és tegyük hűtőbe.
Tipp! A fehérjét felverhetjük kemény habbá, és a meleg levesbe szaggathatjuk kanállal. Pár percig tegyünk rá fedőt. Ezután így is fogyasztható hidegen és melegen is.
Jó tudni! A vanília rudat hosszában kell felvágni és kikaparni a belsejét. Cukor helyett használhatunk nyírfacukrot is. A sűrűséget a tej mennyiségével tudjuk szabályozni.
Még több izgalmas recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
|
Tej 1,5 %-os |
Tojás |
Kristálycukor |
Liszt |
Energia |
44 kcal |
143 kcal |
390 kcal |
370 kcal |
Fehérje |
30 g |
12,6 g |
0 g |
12,3 g |
Zsír |
1,5 g |
9,5 g |
0 g |
1,3 g |
Szénhidrát |
4,7 g |
1,8 g |
99,9 g |
76,3 g |