Narancsos kacsamell - Egészségséfünk receptje
A kacsa egy megosztó étel. Vagy nagyon szereti valaki, vagy egyáltalán nem. Nálunk szerencsére mindenki kedveli, bármilyen formában legyen is elkészítve. Viszont egy jó kacsasült elengedhetetlen kelléke a jó kacsasütő.
Elkészítési idő: kb. 75 perc
Hozzávalók:
- 6 db fél filézett kacsamell
- 2 evőkanálnyi vaj
- 2,5 dl 100 %-os narancslé (ha lehet frissen facsart)
- 0,5 dl narancshéj
- 1,5 dl csirke húsleves
- 1 dl méz
A kacsamelleket fűszerezzük (só, bors, kakukkfű, illetve, ki, mivel szereti), belerakjuk a kacsasütőbe, zsiradékot nem, viszont fél pohárnyi vizet öntünk alá. Rátesszük a sütő tetejét és kb. 190 fokon 60 percig sütjük. Utána levesszük a tetejét, és kicsit megpirítjuk, vigyázva, hogy ne száradjon ki. Közben elkészítjük a narancsmártást. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a narancslevet, narancshéjat, húslét, mézet. Felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon addig főzzük, míg feleannyi mennyiségű nem lesz. Tálaláskor felszeleteljük a kacsamellet és meglocsoljuk a narancsos mártással.
Tipp! Az a jó kacsasütő, amelyiknek az alján van egy kivehető rács. A narancsmártáshoz tehetünk kandírozott narancsot, vagy akár mazsolát is. Ha lehet, inkább használjunk magunk készítette húslevet, és csak akkor nyúljunk a kockához, ha nincs más.
Jó tudni! A kacsa mellén lévő bőrt be kell kockázni, hogy minél jobban kisüljön belőle a zsír. Ha van hozzá energiánk, akkor egy edényben megolvasztunk vajat, és mindkét oldalát picit megsütjük, így tesszük a sütőbe, így még finomabb lesz.
Tápérték: (100 g)
|
Kacsahús |
Narancslé |
Méz |
Csirkehúsleves kocka |
Energia |
135 kcal |
43 kcal |
304 kcal |
300 kcal |
Fehérje |
18,2 g |
0,7 g |
0,3 g |
10 g |
Zsír |
5,9 g |
0,2 g |
0g |
0 g |
Szénhidrát |
0,9 g |
9 g |
82,4 g |