Hirdetés

Naphatások

A napfény által kiváltott bőrproblémák, különös tekintettel a fényérzékenység tüneteire.Tudjuk, hogy Nap nélkül nem lenne élet a Földön. Ha süt a nap, jobb a hangulatunk, közérzetünk, örömmel tartózkodunk a szabadban. Mégis sok fórumon elsősorban arról olvashatunk, hallhatunk, milyen problémákat okozhat a napfény. Ahhoz, hogy a leggyakoribb bőrpanaszokról írjunk, érdemes megemlíteni, milyen spektrumú fényt bocsát ki a Nap.

Hirdetés
Hirdetés

Leghosszabb hullámhosszú - 800 -1800 nm - sugarai az infravörös sugarak, amelyek melegítő hatásúak. A látható fény hullámhossza 400-800 nm. Bőrünk egészsége szempontjából legfontosabbak az ultraviola (UV) sugarak, amelyek a legtöbb bőrproblémát okozzák.

Sokszor írtunk arról, hogy az UV sugarak rövid távon gyulladásos reakciót, napégést, barnulást okoznak, hosszabb távon pedig felelősek a bőr ráncosodásáért, a hámréteg megvastagodásáért, elszarusodási zavarok, pigment rendellenességek - fehér és barna foltok - kialakulásáért, legrosszabb esetben pedig bőrrákot okozhatnak. A fényre adott reakció szempontjából az is fontos, milyen a bőrtípusunk. A hatféle bőrtípus közül legjobban az I. -II. bőrtípusba tartozó világos bőrű, világos hajú, szemű egyének a legveszélyeztetettebbek, de a többiek bőrét is védeni kell az UV fény káros hatásaitól.

Naphatások

Előfordul, hogy valakinek a szervezete nem a szokványos módon reagál a napfényre. Ilyenkor a bőrön nem csak a megszokott tüneteket észlelhetjük, hanem ún. fotoallergiás vagy fototoxikus reakció alakulhat ki.

Toxikus fényreakciók

A toxikus fényreakciók elsősorban az UV-A, tehát a hosszabb hullámhosszú, a bőr mélyebb rétegeibe hatoló sugarak hatására jönnek létre. Mindenkinél kialakul, aki fényérzékenyítő anyaggal kerül kapcsolatba, és utána a megfelelő hullámhosszúságú fény éri a bőrét. Olyan, főleg növényi eredetű anyagok bőrre kerülése kapcsán alakul ki, amely elnyeli az UV fényt. Ilyen növények a citrusfélék, füge, a zöldségek közül a paszternák, egyes gyomnövények. Ha a növény nedvével érintkezünk, és utána napon tartózkodunk, az érintett helyen, általában a karokon, lábakon látunk csíkban jelentkező vörös foltot, kisebb-nagyobb hólyagokat. Az ijesztő tünetek és a viszketés miatt általában bőrgyógyászhoz fordulnak a betegek.

Kis területen lévő hólyagos reakció esetén elegendő lehet a helyi kezelés, nagyobb felületen lévő elváltozások esetén akár általános szteroid terápia is szükséges. Az ijesztő tünetek lezajlása után hosszú ideig fennmaradó barnás elszíneződés marad a helyén, amely napfény hatására még tovább barnul, tehát ilyen esetben a nap kerülése még fokozottabban ajánlott.

Ugyancsak gyulladás és utána barna pigmentáció alakul ki akkor is, ha valaki bergamott tartalmú kölnit használ és utána napozik.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Hirdetés
Pirula Trend