Hirdetés
Műtétre várva - Hogyan kezeljem a stresszt?

Műtétre várva - Hogyan kezeljem a stresszt?

Sajnos manapság hónapokig is eltarthat mire a műtéti várólista tetejére kerülünk. Mit tegyünk, ha a várakozás stresszel jár, rossz gondolatok foglalkoztatják a beteget? Bácskai Mária pszichiáter válaszol.

Hirdetés
Hirdetés

Kedves Mária!

Végre kaptam időpontot porckorongműtétre, ez nagy megkönnyebbülést jelent, csakhogy szeptemberig kell várakoznom. Nem akarok minden nap ezzel foglalkozni, de lassan telik az idő, és rosszak az előérzeteim. Egyre jobban szorongok. Mit tegyek?
(Tátrai Imréné, Marika)

Műtétre várva - Hogyan kezeljem a stresszt?

Kedves Marika!

Kétféle reakcióval találkoztam eddig a praxisomban: van, aki szeret gyorsan túlesni a műtéten, de van olyan is, akinek testileg és lelkileg is fel kell készülnie, hogy jó formába hozza magát, hogy „együtt tudjon működni” a műtét alatt, utána pedig azért, hogy mielőbb meggyógyuljon. Vitaminokat szed, ügyel az étkezésére, ha tud mozogni és nincsenek nagy fájdalmai, kikapcsolódik, eltereli a figyelmét. Ezen kívül pedig információkat gyűjt a betegségéről, a műtétről, a kórházról, a kórtermekről. Ez jó módszer, csökkentheti a szorongását, ha tudja, mi vár Önre.

Marika, a legjobb az lenne, ha magától az orvostól tudna kérdezni, mert így nem jutnak a fülébe rémtörténetek, hibás információk. Lelkileg rengeteget segít, ha megbízik abban az emberben, aki megműti, így nem érzi kiszolgáltatottnak magát. Ha teheti, akár csak látogatóként is, menjen be a kórházba, nézze meg, hol lesz a műtét, utána hol fekszik majd. Sorstársaktól, más betegektől kaphat tippeket arra nézve, hol, melyik városban, kórházban dolgoznak a szakterület legjobb orvosai, nővérei. Teljesen természetes dolog, ha az altatástól fél, sokan rettegnek attól, hogy műtét után nem ébrednek fel. Éppen ezért beszéljen az aneszteziológussal is, ő elmondja majd, milyen nyugtató koktélt kap a műtét előtt, hogyan alszik el, mikor és hogyan ébred fel. Tudnia kell, mi vár Önre a lábadozás alatt, mekkora fájdalomra számíthat, mikor szűnhetnek meg a kellemetlenségek.

Tisztázza magában, mit nyerhet és mit veszíthet. Az eredmény meglepően  jó lehet, elmúlik a mozgáskorlátozottsága, megszűnik a bizonytalansága, és az önbizalma is visszatér. Gondoljon arra az érzésre, milyen fájdalom nélkül felállni, milyen beülni egy moziba. Kényszerítse rá az agyát, hogy pozitív dolgokra gondoljon, a szorongást okozó negatívat pedig száműzze! Így lelkileg sokkal jobb állapotba kerül, az immunrendszere aktivizálódik, együttműködik. Tudja, a sebészek azt szokták mondani, aki passzívan érkezik, az el is vész, annak pedig, aki meg akar gyógyulni, aki együttműködési elhatározással érkezik, félig nyert ügye van.

A műtét előtti két hétben, amennyiben a szorongása még erősebb lesz, ha nem tudja elterelni a figyelmét, ha nem tud aludni, pihenni, esetleg fóbiás reakciói lennének a kórházi léttől, akkor érdemes pszichológussal konzultálnia, és szorongásoldót (Rivotril, Xanax) szednie, nehogy a vegetatív tünetek miatt gyengüljön le a szervezete.

Dr. Bácskai Mária
pszichiáter
Mobil: 06(30)212-5510

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend