Mit együnk és mit kerüljünk, a szép bőrért?
Megannyi reklámban láthatjuk, milyen krémek segítségével őrizhetjük meg bőrünk szépségét, rugalmasságát. Azt is tudjuk, hogy bőrünknek sok vízre van szüksége, hogy hidratált legyen, ezzel őrizve fiatalságunkat. Azonban ezen kívül akadnak más tényezők is, amik hatnak ránk. Íme néhány.
1. Cukor
Ha sok cukrot eszel, a bőröd ráncosodni fog. Nehéz megállítani a ráncokat, de a sok édességgel segíted a kialakulását. A véredben lévő cukor a fehérjékhez tapad, amik a bőr simaságáért felelnek. A feldolgozott cukrok helyett egyél gyümölcsöt, zöldséget. A bennük lévő cukor nem ártalmas, az antioxidáns bőrre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.
2. Szénhidrát
Mi állhat a pattanás mögött? Azok az élelmiszerek, amelyek szénhidrátban gazdagok, mint a fehér kenyér, tészta, fehér rizs gyorsan megemelik a vércukorszintet, ez a szervezetet több inzulintermelésre készteti. Ez az étrend kedvez a bőr zsírosodásának, eltömítődnek a pórusok, és kialakulnak a pattanások.
3. Esszenciális zsírsav
Ha vegetáriánus vagy vegán étrenden élsz, a bőröd hajlamos a kiszáradásra. Az esszenciális zsírsavak, mint az omega-3, építőkövei a sejtmembránoknak, e mellett segítik megőrizni a bőr rugalmasságát. Megtalálhatóak a rákban, a halakban, mint a tonhal és a lazac, de növényi olajokból is hozzájuthatsz.
4. Vitamin
Ahhoz, hogy a bőröd kevésbé legyen zsíros, A vitaminra van szükséged. A vérben lévő A vitamin gátolja a faggyú termelését, ezért egyél sárgadinnyét, sárgarépát, zöld leveles zöldségeket, mangót, sütőtököt, és édesburgonyát. Ezek gazdag forrásai.
5. Fűszerek
A fűszeres ételek erősítik a rosaceat. Bizonyos élelmiszerek okoznak bőrpírt, különösen az alkohol, forró italok, tejtermékek, valamint egyes gyümölcsök és zöldségek. Fűszeres ételek is okozhat csalánkiütést, allergiás reakciót.
6. Ételallergia
Kinek van nagyobb eséllyel ételallergiája? Tanulmányok kimutatták, hogy a gyermekek egyharmadánál, akik súlyos ekcémával küzdenek élelmiszer-allergia is fennáll. Náluk a tejtermékek és tojás gyakran okoz reakciót, azonban felnőtteknél ritkán.
7. Glutén
Az emberek 25 százaléka érzékeny a gluténre is, akinek pikkelysömöre van. A pikkelysömör (a bőrön viszkető, vörös, hámló foltok vannak) és a lisztérzékenység egy immunreakció, és mindkettő gyulladással kapcsolatos.
Forrás: WebMD