Hirdetés
Mire jó a tüdőszűrés?

Mire jó a tüdőszűrés?

Sokan azt hiszik, hogy a tüdőszűrés a tüdődaganat felismerésére szolgál. Való igaz, hogy a tüdőrákok közel egyharmadára tüdőszűrés útján derül fény, ám ez a módszer elsősorban a gümőkór, azaz a tbc felfedezésére szolgál. A betegség elleni védekezésről dr. Rojkó Lívia tüdőgyógyász szakorvost kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

Ha készülne egy lista azokról a betegségekről, amelyek a történelem folyamán a legtöbb betegséget okozták világszerte, a tuberkulózis minden bizonnyal az élmezőnyben végezne. A röviden tbc-nek nevezett betegség már az időszámításunk előtti hatodik évezredben is pusztított. A tizenkilencedik század elején az európai országok többségében, így Magyarországon is ez okozta a legtöbb halálozást.

A századfordulóig semmilyen gyógyszeres kezelés nem állt rendelkezésre. Ám a kórokozó baktérium felfedezésének és az antibiotikumok terjedésének köszönhetően a betegség gyógyíthatóvá vált.

Pusztítás

A tuberkulózisért a Mycobacterium tuberculosis (illetve ritkábban egyéb mycobacterium-faj) tehető felelőssé. A baktérium a beteg tüdejében egy komplexet képez, amelyet magyarul gümőnek nevezünk. Innen a magyar gümőkór elnevezés.

A fertőzés a tüdőhólyagocskákban kezdődik, és ott gyulladást okoz. A tbc-támadás színhelyén meggyűlő gümőben a károsodott sejtek helyét hegszövet és elhalt, a sajthoz hasonló fehér anyaggal teli üregek foglalják el. A megfelelő antibiotikum el tudja pusztítani a baktériumokat, és csak hegszövetet hagy maga után.

Mire jó a tüdőszűrés?

A megbetegedések háromnegyed része kizárólag a tüdőket érinti, ám a többi esetben a kór megtámadhatja a központi idegrendszert, a nyirokrendszert és a vérkeringést, ezeken keresztül pedig gyakorlatilag az egész szervezetet, akár az agyat, a vesét, a csontokat, az ivarszerveket, a húgyutakat, az ízületeket vagy a bőrt is.

Fertőzés

A WHO közleménye szerint a Föld lakosságának egyharmada hordozza a Mycobacterium tuberkulosist, de 90 százalékuk fertőzése nem mutatja a kór jellegzetes tüneteit: ők nem is fertőznek. A többi esetben (a baktériumhordozók 10 százalékában) azonban a fertőzés teljesen kifejlődik, és ha nem kezelik, a betegek felének halálát okozza.

A betegség alapvetően cseppfertőzéssel terjed: beszéd közben, köhögéskor vagy tüsszentéskor a beteg tüdejéből kikerül a fertőző baktérium. A fertőzést azonban étel, vér, szexuális váladék vagy anyatej útján is elkaphatja egyik ember a másiktól. A tbc-t emlősállatok is terjeszthetik: a kutya és a macska nem, de a vadállatok igen.

Legyőztük?

Az 1960-70-es években világszerte látványosan visszaszorult a tuberkulózis. Az 1980-as években azonban ismét emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma, és a tüdőgondozókban meglepve tapasztalták, hogy a korábban hatásos antibiotikumok már nem pusztítják el a kórokozókat.

Két fontos tényező is szerepet játszott a tuberkulózis visszatérésében. Világszerte több millióra tehető azok száma, akik menekültként vándorolnak, rossz fizikai és egészségügyi állapotban. Az elmúlt 20-30 évben a HIV-vírus felbukkanása és az általa okozott AIDS terjedése is hozzájárult a tbc újjáéledéséhez. Mindkét betegcsoport immunrendszere gyenge, így ők sokkal könnyebben kapják meg a gümőkórt.

Gyerekeknek: védőoltás

A gyermekeknek számos országban, így hazánkban is adnak védőoltást. Magyarországon kötelező a BCG-védőoltás, amelyet a csecsemők többnyire még a szülészeten megkapnak. 14 éves korukban ellenőrzik a fiatalok védettségét. Az oltás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kialakuljon a társadalom immunitása a gümőkórral szemben.

Felnőtteknek: tüdőszűrés

A felnőttek számára nincsen védőoltás. Az ő esetükben a tüdőszűrés a megelőzés, vagyis inkább a korai felismerés legfőbb eszköze. A tüdőszűrés mellkasi röntgenkép készítését jelenti. A tbc-s beteg röntgenképén beszűrődés, fedettség, azaz légtartalom-hiány látható. A röntgen később a terápiakövetésnek is hasznos eszköze.

Mire jó a tüdőszűrés?

Kötelező alapon.Ma nem kötelező a tüdőszűrés, csak azokban a megyékben, ahol a kór előfordulása egy bizonyos határérték felé emelkedik. Ez az érték 25 ezrelék, ami azt jelenti, hogy 100 ezer lakoshoz viszonyítva évente 25 új tbc-s megbetegedés történik. A megyei, illetve a fővárosi tiszti főorvos ilyen esetben a lakosság meghatározott részének, közösségének vagy korosztályának szűrővizsgálatát rendelheti el. Ilyenkor kötelező a tüdőszűrés az adott településen élő, 30 éves és idősebb lakosság körében, kivéve, ha valaki igazolni tudja, hogy a megelőző egy évben részt vett ilyen vizsgálaton, vagy tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt áll.

Önkéntes alapon. Mint szakértőnk figyelmeztet, nem kell feltétlenül a behívólevélre várni. Kétévente célszerű elmenni tüdőszűrésre, lehetőleg olyan intézménybe, ahol digitális készüléket használnak. A kötelező egészségbiztosítás keretében 40 év felett évente egyszer térítésmentesen igénybe vehető a tüdőszűrés. Ha pedig légzőszervi panaszaink vannak, mindenképpen menjünk el egy vizsgálatra!

Veszélyeztetettségi alapon. Az előfordulási gyakoriságtól függetlenül évente kell szűrni a veszélyeztetettek csoportjait, például a gyógyult gümőkóros betegeket, a tbc-vel kezelt betegek legközelebbi családtagjait és munkatársait, a hajléktalanszálláson, kollégiumban vagy idősek otthonában lakókat, valamint az alkohol- és drogfüggőket.

A tbc tünetei:

  • Köhögés
  • Sárgás, zöldes, esetleg véres köpet ürítése
  • Mell- vagy hátfájás
  • Láz
  • Éjszakai izzadás
  • Étvágytalanság, fogyás
  • Sápadtság, fáradtság

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend