Hirdetés
Minden a fogmosással kezdődik!

Minden a fogmosással kezdődik!

Egyes statisztikák szerint mi, magyarok átlagosan két évig tartunk meg egy fogkefét, miközben évente hatot kellene elhasználnunk! Úgy tűnik, a szájhigiénia alapvető szabályairól nem lehet eleget beszélni. A részletekről dr. Ambrus László fogorvost kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

Mi a szájápolás alapja?

A fogmosás! Ez a legfontosabb. Naponta legalább kétszer, reggel és este meg kellene mosnunk a fogunkat. Két perc a követelmény, de szerintem ez nem elég. A lényeg a mechanikai tisztítás, tehát a hangsúly nem a fogkrémen, hanem a fogkefén és a helyes technikán van.

Milyen a jó fogkefe?

Szinte mindegy, milyen a fogkefe, csak ép legyen. Ha már összevissza állnak a sörtéi, ki kell dobni. Ma divat az elektromos fogkefe, de véleményem szerint semmivel sem jobb a hagyományosnál. Gondoljunk csak bele: az elektromos fogkefe feje sokkal kisebb, mint a másiké, tehát ahhoz, hogy minden fogat alaposan megtisztítsunk vele, még több időre lenne szükség, miközben a legtöbb ember fél vagy legfeljebb egy percig mossa a fogát..

 

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Felesleges óriásira nyitni a szánkat: ekkor a pofaizmok ráfeszülnek a hátsó fogakra, így ezek külső oldalait nem érjük el. Elég kicsire tátani, ellazult izmokkal: ekkor mindenhová odafér a fogkefe. Fontos, hogy ne csak a fog rágófelszínét kefézzük, hanem az oldalát is, belül és kívül is.

Minden a fogmosással kezdődik!

Körkörös mozdulatokkal söpörjük ki az íny felől a lepedéket! Ez a leglényegesebb, mert számtalan probléma - például ínygyulladás - adódhat abból, hogy nem távolítjuk el tökéletesen a fogakra tapadt lepedéket! A fogorvosi ellenőrzés során egyből észreveszem, hogy jól mos-e fogat az illető. Ha úgy látom, nem jól végzi ezt a műveletet, akkor erről felvilágosítom, és megtanítom neki a helyes fogásokat.

Mi magunk is ellenőrizhetjük, hogy jól mostunk-e fogat?

Ha a tükör előtt egy fogpiszkálót óvatosan végighúzunk a fogaink felszínén, az ínyünk mentén, könnyedén ellenőrizhetjük, hogy maradt-e rajta lepedék. A nyelvünkkel a fogainkon végigsimítva is érezhetjük, sima-e a felszín, jól csúszik-e.

Mennyi idővel az étkezés után érdemes fogat mosni?

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy ha savas ételt - például gyümölcsöt - eszünk, ideiglenesen megváltozik a fogzománc szerkezete, és egy időre sérülékenyebbé válik. Ezért azt javasoljuk, hogy ilyenkor 30 percen belül ne mossunk fogat, csak utána.

Mire jók a speciális fogkefék?

Az egycsomós fogkefének kicsi a feje, és egyetlen csomó sörtéje van. Tökéletes a nagyobb fogak közötti rések, hidak alatti lepedék eltávolítására, valamint még a hátsó fogak legtávolabbi falának az elérésére is.

Minden a fogmosással kezdődik!

A fogköztisztító fogkefe olyan, mint egy mini üvegmosó kefe: a feje egy hajlított drót, amelyből minden irányban apró sörték állnak ki. Sokféle méretben kapható, ezért fontos, hogy megfelelően válasszunk! Ez a kefe a fogak közötti, ínyközeli résekben, illetve a fog és az íny találkozásnál megbúvó lepedék eltávolítására való. Funkciója kissé hasonlít a fogselyemére, de azzal ellentétben a kis kefékkel a fogak közötti területen az íny alá is el tudunk érni.

Hogyan kell használni a fogselymet?

A fogselyem azért jó, mert oda is el lehet érni vele a fogak közötti területen, ahová a fogkefével nem. A használata nem egyszerű, de kis ügyességgel és gyakorlattal elsajátítható. A tekercses kiszerelésű fogselyemből le kell vágni egy 30 centis darabot, majd a végeit többszörösen rátekerni a két kezünk egy-egy ujjára. A szálat be kell vezetni két fog közötti résbe, majd le-fel húzgálni, hogy kiszedje az észrevétlen lepedéket is. Ma már olyan - általában egyszer használatos - pici, műanyag fogpiszkálóval kombinált, "csúzliszerű" eszközt is lehet kapni, amelyen eleve ki van feszítve a fogselyem. Ennek segítségével még a hátsó fogak közé is egyszerűbben be lehet férkőzni. A fogselyem csak a szorosan álló fogak közötti rések tisztítására alkalmas, a tágabb réseknél a fentebb említett speciális fogkeféket lehet használni.

Folytatjuk!


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend