Hirdetés
Miért rosszabbak a nők fogai, mint a férfiakéi?

Miért rosszabbak a nők fogai, mint a férfiakéi?

A nők fogai rosszabbak a férfiakéinál - így volt ez már gyűjtögető, halászó, vadászó eleink idején is, és azóta a helyzet csak romlott. Egy antropológus szerint ennek részben a terhesség miatti hormonális és táplálkozási változás az oka.

Hirdetés
Hirdetés

Az antropológusok szerint alapvetően kulturális oka van annak, hogy a nők fogai rosszabbak a férfiakéinál: ott van például a főzés, és az azzal járó folyamatos rágcsálás, majszolás, kóstolgatás. Ez a nézet azonban több biológiai összetevőt nem vesz figyelembe, például azt, hogy a mezőgazdaságon alapuló társadalmakban a nők egyre több és több gyereket szülnek.

Manapság több férfi szenved fogínybántalmaktól, mint nő, valószínűleg azért, mert ők kevésbé foglalkoznak a szájhigiéniával. Mindazonáltal a nők fogai nem lettek egészségesebbek, és ennek hormonális okai vannak.

A nőknek mindig is több volt a szuvas foguk, mint a férfiaknak, bár, amint a társadalmak alapvetően földművelésre rendezkedtek be, mindkét nemnél megugrott a fogproblémák száma: attól kezdve nem étkeztek olyan változatosan az emberek, mint korábban - magyarázta John Lukacs, az Oregoni Egyetem antropológusa.

A szakértő szerint azonban más oka is van annak, hogy a nőknek több bajuk van a fogaikkal, például az, hogy a terhesség hatására szervezetükben megemelkedik az ösztrogénszint, ami hatással lehet a fogak egészségére is. Több kutatás bizonyítja például, hogy a nők egy részének kevesebb a nyála, amikor várandós, így az nem elég, hogy védje a fogakat a szájba kerülő baktériumoktól.

Ugyancsak szerepet játszhat, hogy a nők a terhesség harmadik harmadában több magas energiatartalmú, édes ételt kívánnak és fogyasztanak, ami szintén nem tesz jót a fogaknak. "A várandós nők gyakrabban esznek, hiszen gyomruk összemegy, ez pedig kihívás lehet a fogak számára" - mutatott rá John Lukacs.

A szakértő szerint kollégáinak kulturális megközelítése sem feltétlenül rossz, ám csak ezzel magyarázni ezt az érdekes megfigyelést nem szabad: a női szervezetben végbemenő biológiai változásokat is be kell illeszteni a képbe. "Az egyik, amit megtanultam, hogy egy antropológusnak szélesebb körben kell keresnie az okokat" - mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend