Hirdetés
Miért nem látunk rendesen?

Miért nem látunk rendesen?

Nehezen viseljük el, ha nem látunk tökéletesen. A problémát okozhatja látásromlás, a korral járó változás vagy egy fertőzés is. Ha panaszunk van, forduljunk szemészhez: minél hamarabb, annál jobb! Szakértőnk dr. Kerek Tünde szemész szakorvos, a Fővárosi Szent Imre Kórház adjunktusa.

Hirdetés
Hirdetés

Mitől száraz a szemünk?

A szemszárazság a felnőtt lakosság körében közel minden ötödik embert érinti. A tünetek: szúró, égő érzés, fáradtság panaszlása, a szem kivörösödése. A szakemberek komplex szembetegségnek tartják, amely az egész szemfelszín (a kötőhártya, a könnyfilm, a könnymirigy, a szemhéj, a szemhéjban lévő nyálka és a zsírmirigyek) összehangolt működésének zavara.

Miért nem látunk rendesen?

Az okok alapvetően kétfélék. Az egyik a nem megfelelő könny termelése. A könny „túl híg”, és gyakori könnyezés tapasztalható. Az okok másik csoportja a könny fokozott párolgása. Akik sokat ülnek tévé vagy monitor előtt, és „elfelejtenek” pislogni, azoknál a könnyfilm gyorsabban elpárolog. Nyáron ehhez még a légkondicionálók szárító hatása is társul.

8 tipp a kötőhártya-gyulladás megelőzésére

A kötőhártya (conjunctiva) egy átlátszó, vékony nyálkahártya, amely a szem külvilággal érintkező, fehér részét – az ínhártyát – és a szemhéjak belső felszínét borítja.

A kötőhártya-gyulladás olyan betegség, amelyet leggyakrabban vírusok, baktériumok és gombák okoznak, de allergia is kiválthatja. Nyáron különösen gyakori, hiszen melegben könnyebben szaporodnak a kórokozók. A betegség ugyan nem súlyos, és többnyire a látást sem veszélyezteti, azonban sok kellemetlenséggel jár. A bakteriális megbetegedés egyik legjellemzőbb tünete a váladékozás. A gennyes, sárgás színű váladék éjszaka, alvás közben összegyűlik, és megtapad a szem belső zugában. Gyakori a szúró- és az idegentest-érzés, a kivörösödés. Általában mindkét szem érintett.

A betegség többnyire magától, kezelés nélkül is négy-öt nap alatt lezajlik, persze azért az a biztos, ha szakorvoshoz fordulunk. A szemész antibiotikumos szemcseppet vagy kenőcsöt ír fel, és a szem alapos tisztítását, a váladék rendszeres eltávolítását javasolja.

Tünetek

A tünetek nagyon egyéniek lehetnek a szürke hályog fajtájától, elhelyezkedésétől és a betegség előrehaladottságától függően. A leggyakoribb panaszok a következők:

  • A látás homályossá válik, elmosódott vagy ködös lesz.
  • A látás kontúros, a tárgyak dupla körvonallal rendelkeznek.
  • A színek kifakulnak, elhalványodnak. (Erre sokszor csak utólag, a műtét után jön rá a beteg, hiszen a folyamat fokozatos, képesek vagyunk hozzászokni a fakuló világhoz.)
  • Minden kissé sárgásabb színben tűnik fel. (Ez azzal magyarázható, hogy az életkor növekedésével a szemlencse fokozatosan sárgul – ez a sárga festék védi a retinát a káros fénysugaraktól.)
  • Olyan, mintha egy filmrétegen, fátylon vagy vízfüggönyön néznénk keresztül.
  • Ha fényes felületre tekintünk, látáscsökkenés észlelhető.
  • Sötétben, például esti vezetéskor fényudvart észlelünk a szemünkbe világító fényszórók körül, káprázik a szemünk.
  • Gyakran kell szemüveget cserélni.

A távollátók kezdetben azt tapasztalhatják, hogy „javul” a látásuk, mert a szemlencse megvastagodik, sűrűbbé válik, így újra jól látnak közelre. A javulás azonban nem tart sokáig, a látás hamarosan újra romlani kezd, először a távoli, majd a közeli tartományban is.
Mivel kevesebb fényhez jutunk, romolhat a kedélyállapotunk is.

Mi a makuladegeneráció?

Az ideghártya legértékesebb, centrális, közel 3 milliméter átmérőjű részét sárgafoltnak vagy makula luteának hívjuk. Ez az éleslátás helye. Ennek a területnek az elfajulása, a makuladegeneráció a látás fokozatos, fájdalommentes elvesztéséhez vezethet.

Miért nem látunk rendesen?

A betegség csaknem mindig mindkét oldalon, de több-kevesebb eltéréssel jelentkezik. Jellemző a tévesztés a betűk összeolvasása során, esetleg egy-egy betű vagy betűrészlet kiesése, elmosódottsága vagy torzulása miatt. Máskor erős fényben káprázás, illetve a fényhez való alkalmazkodás nehézségei hívhatják fel a figyelmet a betegség kezdetére.

A változás aránylag hamar észrevehető, hiszen a látás középen kezd torzulni, romlani. A fixált tárgy képe egyre homályosabb vagy torzultabb lesz, ami már komoly problémát jelent az olvasásban, a színek felismerésében, míg végül egy szürke, illetve fekete folt alakul ki a látótér középső részén, ami lehetetlenné teszi az olvasást, a gépkocsivezetést és általában a munkavégzést. Végül a beteg éppen azt nem látja, amire nézni szeretne. A látótér teljes marad ugyan, de a centrális látás elvesztését az érintettek vakságként élik meg.

Epidemiológiai vizsgálatok alapján ma már biztosan állíthatjuk, hogy az erős dohányzás jelentősen fokozza a makuladegeneráció kialakulásának veszélyét. Ugyancsak rizikótényező a vér magas zsírtartalma, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a pajzsmirigy csökkent működése, de mindenekelőtt az idős életkor. Különösen veszélyeztetettek a szürke hályog miatt operált betegek, akik fokozott ellenőrzést igényelnek. Sikeres szürkehályog-műtét után, még panaszmentes esetben is ajánlatos legalább félévente ellenőrizni a szemfenék állapotát.

Mi a szemnyomás?

A szemnyomás a szemgolyó keménységének mértéke. A szemnyomás mérésekor (ezt applanációs tonometriának hívjuk) a szakember csöppérzéstelenítés mellett egy lapos végű prizmát finoman hozzányom a szemgolyóhoz. A műszer méri, hogy mekkora nyomás mellett jön létre a kellő mértékű laposodás, azaz a prizma 3,06 milliméteres átmérőjű felülete mikor simul tökéletesen a szemgolyóhoz.

Üvegtesti homályok

A szemész rendelőjében gyakran hangzik el a panasz, hogy a páciens homályt lát egyik vagy mindkét szemével. Ez a jelenség többnyire ártalmatlan, és a szemgolyó kétharmadát alkotó üvegtest szerkezeti változásaiból adódik. Ám jó, ha tudjuk, hogy komolyabb következményekkel járó betegségek, vérzések, gyulladások is kezdődhetnek hasonló tünetekkel. Ha szokatlan fényvillanásokat és ezek egyik napról a másikra történő megsokszorozódását tapasztaljuk, sürgősen (órákon belül) forduljunk szemészhez! Ha ezt elmulasztjuk, helyrehozhatatlan vagy csak korlátozottan helyrehozható látáskárosodást is szenvedhetünk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend