Hirdetés
Miért kell kímélni a nők szívét?

Miért kell kímélni a nők szívét?

Az Amerikai Szív Szövetség figyelt fel először arra, mennyire általános az a tévhit, hogy a szív- és érrendszeri betegségek szinte csak a férfiakat fenyegetik. Ez nem így van, a nők legalább annyira veszélyeztetettek! Dr. Matos Lajos kardiológust kérdeztük az okokról.

Hirdetés
Hirdetés

Ha azt kérdeznénk az utca emberétől, hogy milyen egészségügyi probléma következtében hal meg a legtöbb férfi, gyorsan érkezik a válasz: infarktust, agyvérzést, szív- és érrendszeri katasztrófákat sorolnak a leggyakrabban. Ha a nőkről szól a kérdés, kis szünet után a legtöbben a méhnyakrákot és az emlődaganatot említik. Pedig az igazság az, hogy a betegség miatt bekövetkező halálokok között a nőknél is vezetnek a szív- és érrendszeri problémák.

Dr. Matos Lajos, a budapesti Szent János Kórház professzora szerint a háttérben az áll, hogy a kockázati tényezők a nők esetében ma már legalább olyan gyakoriak, mint a férfiaknál. Melyek is ezek?

Dohányzás: a magyar nők Európa legtöbbet dohányzó hölgyei közé tartoznak. A legújabb statisztikák szerint ma több tizenéves lány szokik rá a cigarettára, mint fiú! Ma egyre több nő tölt be sok stresszel járó, magas beosztást, amelynek feszültségét sokan dohányzással vezetik le.

Miért kell kímélni a nők szívét?

Magas LDL-koleszterinszint: a „rossz” koleszterin lerakódik az erek falán, és így beszűkíti, vagy akár el is zárja az ereket. Ha a koszorúerek záródnak el, szívinfarktus, ha pedig az agyi erek szűkülnek be, akkor agyi katasztrófa (stroke) következhet be. A statisztikák szerint 60 éves kor felett több nőnél emelkedik az LDL-szint, mint férfinál.

Cukorbetegség: ez a betegség is gyakoribb a nőknél. Életmódváltással sokat tehetünk ellene!

Magas vérnyomás: mind az infarktus, mind az agyi katasztrófa szempontjából kockázatot jelent. Az utóbbi évtizedekben a hipertónia legalább olyan gyakori a nők körében, mint a férfiaknál. Idősödő hölgyek esetében több agyi katasztrófa történik, mint a kortárs férfiaknál!

Túlsúly: igaz, hogy a különösen veszélyes alma típusú elhízás a férfiak körében gyakoribb, de a hölgyeket is egyre inkább fenyegeti.

A rendszeres testmozgás mellőzése: amerikai statisztikák kimutatták, hogy ha heti öt alkalommal végzünk 30-50 percig bármilyen mozgást, az már nagyon hasznos. Nem muszáj edzőteremben izzadni, egy-egy séta is aranyat ér.

Az egészséges táplálkozás hiánya: a sok telített zsírsav emeli a koleszterinszintet. A rendszertelen evés fokozza az elhízás veszélyét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend