Hirdetés
Miért jó nőnek lenni?

Miért jó nőnek lenni?

Vajon miért is jó Nőnek lenni? Nos, ezerféle válasz létezik ezen "költői" kérdésre többféle aspektusból közelítve.Tény, hogy a lányok korábban érnek - nem csak testileg, de érzelmileg és értelmi képességeiket tekintve is -, miközben a rossz nyelvek szerint egyes férfiak talán sosem nőnek fel...

Hirdetés
Hirdetés

Líraibb oldaláról megragadva a témát, a nők töltik meg játékkal ezt a komoly világot, harmóniát teremtenek, életet adnak, s érzékenységük segítségével oldanak meg olyan helyzeteket, ahol a férfiak inkább hallgatnak az érzelmeikről. Ha pedig csak a legracionálisabb érvre fókuszálunk?

A nők napjainkban átlagosan nyolc évvel tovább élnek, mint a férfiak. Ennek egyik oka a havi ciklus, melynek köszönhetően a női szervezet kamaszkortól a változókor végéig hónapról-hónapra tisztul, felfrissül, s eközben stabilabb ásványi anyag raktárral rendelkezik, mint a férfiaké. Ezzel az ajándékkal érdemes jól bánni, hiszen a rendszeres, és életkoronként aktuális orvosi kontrollokkal, terápiákkal a nők életének különböző korszakai egyformán kiegyensúlyozottan telhetnek. Akár a klimax ideje is kitolható, s tünetei enyhíthetőek - fűzi hozzá Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Miért jó nőnek lenni?

"Annak eldöntését, hogy egy leánygyermek esetében mikor célszerű megejteni az első nőgyógyászati vizsgálatot, mindenképp az anyára bíznám - véli az orvos -. Csak ő ismeri annyira a lányát, hogy megítélhesse, mikor jött el a szexuális felvilágosítás ideje, ahogy azt is, mikor kell gondoskodni a fogamzásgátlásról. Orvosilag problémátlan esetekben csak a szexuális aktivitás megkezdése után fontos szerephez jutnia a nőgyógyásznak.

Innentől kezdve viszont talán még erősebb a "bizalmi szerepe", mint más területek szakorvosainak, hiszen óriási előny, ha figyelemmel kísérheti páciense különböző életszakaszait, ismeri ciklusa, anatómiája egyedi sajátosságait, mellette áll a várandóssága, szülése pillanatiban, s később biztonsággal átsegíti a változókor időszakán is.

Átlagosan tizenhat-tizennyolc éves koruktól a nők életében fontos szerephez jut a fogamzásgátlás. Húszas éveikben, mikor szexualitásuk legaktívabb periódusát élik, a fogamzásgátlás mellett igen fontos szerepet kap az esetleges fertőzések rendszeres szűrése.

Miért jó nőnek lenni?

Harmincas éveik a családtervezésről szólnak, s az ezekkel kapcsolatos vizsgálatokról. Napjainkban a negyvenes nők életében a késői gyermekvállalás egyre dominánsabban jelenik meg. Az ötvenes években a nőgyógyász feladata a menopauza tüneteinek enyhítése, s páciense klimax utáni élettani változásokra való felkészítése volt. "A szexualitás megkezdése után azonban minden életkorban egyformán javasolt az évenkénti rákszűrés - figyelmeztet Dr. Illanitz - természetesen az ehhez kapcsolható vizsgálatok alkalmat adnak rá, hogy időben észrevegyük a petefészek bármilyen elváltozását."

TUDTA- E?

Tévhit az, hogy a különböző nőgyógyászati fertőzések komolyan veszélyeztetnék már az egészen fiatal kislányokat is. Igen kicsi az esélye annak, hogy egy édesanyjával együtt pancsoló négy-hatéves kislány elkaphatja a mamában esetlegesen lappangó nőgyógyászati kórokat. Ezért aztán a HPV oltást is elegendő akkor beadatni a kamasznak, amikor valóban esélyessé válik, hogy szerepet kap életében a valódi szexualitás. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy napjainkban az oltóanyagokat folyamatosan fejlesztik, egyre hatékonyabb változatok kerülnek piacra. Már csak ezért sem szükséges idejekorán gondoskodni a HPV oltásról, a szexuális aktivitás megkezdése előtt azonban mindenképp javasolt beadatni a védőoltást.

Forrás:

Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, orvosigazgatója; www.drrose.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend