Hirdetés
Mi az infralézer és hogyan hat?

Mi az infralézer és hogyan hat?

A LASER eredetileg egy angol betűszó (Light Amplification Stimulated Emission Radiation), melynek jelentése: a fény erősítése a kibocsátott sugárzás indukált kibocsátásával. Ez a fény más, mint a mindennapi értelemben használt fény. Nagyfokú hatékonyságának titka nagy teljesítménysűrűségében rejlik. Sokféle lézer létezik. Mozgásszervi panaszokra a szoftlézereken belül az infratartományba eső lézerfény a legmegfelelőbb.

Hirdetés
Hirdetés

Az infrafény annyiban más a mindennapi értelemben használt fénytől, hogy a fényrészecskék hullámhossza azonos (monokromatikus), a hullámok azonos fázisban rezegnek (koherensek), a fényhullámon belül nagyon nagy a teljesítménysűrűsége, a hullámban rezgő elektromos tér iránya meghatározott (polarizált), valamint jól behatárolható nyalábban terjed, ami miatt optikai eszközzel jól irányítható.

Mi történik a sejtekben?

A lérezfény mindezen tulajdonságai lehetővé teszik, hogy az élő szervezet sejtjeiben biokémiai folyamatokat indukáljon, stimuláljon, mégpedig a sejtek fényérzékeny részein, úgynevezett fotoakceptorain keresztül. Ezek a légzési láncnak a sejtlégzés központjában, a mitokondriumokban található molekulái, ahol a sejtek életműködése zajlik. Egyszerűbben kifejezve: sejtszinten dől el minden, összes szervünk és az egész szervezetünk is csak akkor lehet egészséges, ha a sejtek anyagcseréje akadálymentes. A gyulladt, fájdalmas területeken sejtszinten hypoxia, azaz oxigénhiány és acidózis, azaz savas tartományú pH lép fel.

A szoftlézer-terápia tehát a sejteken belül a légzési lánc aktivációján keresztül javítja a sejtek anyagcseréjét, oxigenizációját, ezzel pH-emelkedést okozva: a szerv keringése így javul, a fájdalom és a következményes izomgörcs csökken.

Mi az infralézer és hogyan hat?

A lézernek közvetlenül a sejtekre gyakorolt direkt hatásán kívül létezik egy kooperatív hatása is: az aktivált sejt javítja a környezetében levő többi sejt anyagcseréjét is. Csak a %u201Eterápiára szoruló", aktiválható állapotban lévő sejteket stimulálja, a normál működésű sejteket nem aktiválja tovább.

A szoftlézer biológiai hatásai:

 • segíti a sejtek regenerációját

 • csökkenti a gyulladást

 • serkenti az immunrendszer működését

 • javítja a keringést

 • segíti a sejtek tápanyagfelvételét

A szoftlézer klinikai hatásai:

 • fájdalomcsillapítás

 • ödémacsökkentés

 • sebgyógyulás és csonttörés gyógyulásának gyorsítása

 • izomfeszülés csökkentése

Nincs olyan mozgásszervi panasz, ahol az infralézer ne lenne alkalmazható nagy hatékonysággal, mellékhatásmentesen, olyankor is, ha egyéb elektroterápia nem alkalmazható. Ilyen lehet minden akut és krónikus ízületi gyulladás, a porckopás (artrózis-osteoartritisz) okozta fájdalom, a csontritkulás (oszteoporózis) okozta hátfájdalom, az izomfájdalom (myalgia, fibromyalgia), a lágyrész-rendellenességek (teniszkönyök, PHS, ínhüvelygyulladás), a lúdtalp okozta bütyök, a saroksarkantyú...

A porckorong-degeneráció okozta fájdalmak egyre gyakoribbak a fiatalabb korosztályokban is (lumbágó, lumboischialgia) - a tapasztalatok azt mutatják, hogy az infralézert gyógyszerekkel, homeopátiával, fülakupunktúrával kiegészítve sokkal ritkábban van szükség műtétre.

A szoftlézer-terápia előnyei:

 • fájdalommentes

 • jelentősen lerövidíti a gyógyulási időt

 • egyéb terápia eredménytelensége, vagy kontraindikációja esetén is hatásos

 • más terápiákkal is kombinálható

 • fém implantátumot (pl. TEP), és pacemakert viselő páciens is kaphatja

 • mellékhatásmentes

 • csökkenthető, illetve hamarabb elhagyható a panaszok miatt szedett gyógyszer.

Fontos tudni, hogy a terapeuta nem kezel lézerrel festékes anyajegy területén, gombás bőrfelületen, a pajzsmirigy környékén, a mell területén, rosszindulatú daganat területén, illetve rákmegelőző állapotot mutató bőrfelületen. Szintén tilos a kezelés ismeretlen eredetű lázas betegség esetén, valamint terhesség alatt az alhason, illetve az ágyéki gerinc területén.

A panaszokat okozó alapbetegség kivizsgálása mindig szükséges!

Dr. Szentiványi Csilla

reumatológus, orvos-természetgyógyász, szoftlézer-terapeuta, fülakupunktúrás addiktológus, Schüssler-tanácsadó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend