Hirdetés
Mi az a felrobbanó fej szindróma?

Mi az a felrobbanó fej szindróma?

A felrobbanó fej szindróma elsőként úgy hangzik, mint egy kitalált betegség, pedig nagyon is valóságos, és többeket érint, mint gondolnánk.

2014.05.09
Hirdetés
Hirdetés

A felrobbanó fej szindrómában szenvedők elalvás előtt vagy közvetlenül ébredés után rendkívül nagy zajt hallanak, olyat, mintha felrobbant volna valami, vagy tűzijáték lenne a közelben, és a zaj, amilyen hirtelen támad, olyan gyorsan véget is ér. Mielőtt a hanghatás jelentkezne, tízből egy alanynál látászavar is fellép hasonlóan ahhoz, amit migrénes roham esetén élnek át sokan, bár itt a tünetek rövidebb ideig tartanak. A felrobbanó fej szindróma enyhe fejfájással és hőérzettel is járhat, ugyanakkor a végtagok hirtelen rándulása is gyakori együtt járója lehet.

Mi az a felrobbanó fej szindróma?

Van, akinél egész életében csupán egyszer jelentkezik ez az állapot, mások akár egyetlen éjszaka alatt is többször átélik, előfordulhat, hogy hetekig vagy hónapokig kísértenek a tünetek, de szélsőséges esetben akár éveken át is tarthat, és naponta jelentkezhet. Mindez alvászavarokat okozhat, de ami még ennél is súlyosabb, időszakos tahikardia, azaz extrém módon felgyorsult szívverés, valamint remegés is jelentkezhet a hatására. Hosszú távon pánikrohamhoz és depresszióhoz is vezethet, illetve a tünetek félreértelmezése révén sokan azonnal stroke-ra gyanakodnak, ami további félelmeket okozhat.

A Sleep Medicine Reviews című lapban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a felrobbanó fej szindróma tízből egy embert érinthet valamikor az élete során, nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, illetve az ötven évnél idősebbek körében is nagyobb a valószínűsége. A tanulmányt készítő dr. Brian Sharpless azt is elmondta, hogy az oka egyelőre nem tisztázott, bár egyes feltételezések szerint valamilyen fülproblémával állhat összefüggésben, illetve bizonyos antidepresszánsok vagy szorongásoldók ellen kapott gyógyszer hirtelen megvonása is okozhatja. A szakember szerint azonban a legvalószínűbb ok az lehet, hogy azoknál, akiknél a felrobbanó fej szindróma jelentkezik, az ébrenlét és az alvás közötti átmenet valami miatt hibásan zajlik, és a „kikapcsolás” folyamatát emiatt hang- és fényhatás kíséri. Dr. Silver hozzátette, hogy bár a fentiek nyilvánvalóan elég félelmetesen hangzanak, valójában egy teljesen ártalmatlan dologról van szó, ami legtöbbször életmódbeli változásokkal megszüntethető, gyógyszeresen kezelésre pedig csak a súlyosabb esetekben kell, hogy sor kerüljön.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend