Mézes-mustáros karaj - Egészségséfünk receptje
Sokan nem szeretik a sertéshúst, mert egészségtelennek tartják. Én azt gondolom, hogy időnként megengedheti magának az ember, főleg ha a száraz részét választja. Ez a mézes-mustáros szósz, amiben sül, igazán különlegessé teszi.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
- 1 kg karaj egészben, kicsontozva
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 teáskanálnyi frissen őrölt bors
- 5-6 evőkanál méz
- fél kávéskanál Tabasco szósz
A karaj kivételével a hozzávalókat összekeverjük és alaposan kenjük meg vele a húst minden oldalról. A legjobb, ha kacsasütőben sütjük, de természetesen bármilyen más edényben süthető. Egy pici vízzel keverjük össze a maradék szósz (ha nem marad, akkor csak tegyünk pici vizet a hús alá), öntsük a hús alá, fedjük le, és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 90 percig. Friss salátával a legfinomabb.
Tipp! Karaj helyett használhatunk szűzpecsenyét is, akkor kettő kell belőle és rövidebb lesz a sütési idő, hogy ne száradjon ki. De akár combot is választhatunk. A sütés után megmaradt szafttal locsoljuk meg a húst és a salátát.
Jó tudni! Valóban nem ajánlott túl sok sertéshús fogyasztása. Ha valaki aggódik a koleszterin miatt válassza a mangalicát, ami piacon több helyen is beszerezhető. Aki végkép elhagyná a sertést, próbálja ki csirkeszárnyakkal. Ebben az esetben ügyeljen a sütési időre.
Tápéték (100 g)
|
Karaj |
Méz |
Mustár |
Energia |
170 kcal |
304 kcal |
100 kcal |
Fehérje |
20,7 g |
0,3 g |
5 g |
Zsír |
9 g |
0 g |
5 g |
Szénhidrát |
0 g |
82,4 g |
9 g |