Mézes-bazsalikomos cékla - Egészségséf
Elsőre furcsán hangozhat ez az íz összeállítás. Azonban, aki szereti a céklát és nyitott az új ízekre, nem fog csalódni. Egy finom sült húshoz, sült vadhoz nagyon finom kiegészítő lehet.
Elkészítési idő: kb. 15 perc + cékla főzési ideje
Hozzávalók:
- 4-5 fej cékla megfőzve, hámozva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál méz
- 1 kiskanál bazsalikom (friss, aprítva)
- só
- balzsamecet
A meghámozott céklát először vágjuk negyedekbe, majd a negyedeket félbe. Egy tapadásmentes edényben forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a céklát, forgassuk meg benne. Adjuk hozzá a mézet és hagyjuk kicsit lepirulni. Vegyük le a tűzről adjunk hozzá balcsamecetet (lassan adagolva), óvatosan kevergessük, hogy a méz feloldódjon. Sózzuk és adjuk hozzá a bazsalikomot, keverjük össze.
Tipp! Ehhez a körethez adhatunk még kockázott feta sajtot is. Akkor viszont hidegen tálaljuk.
Jó tudni! A cékla kiváló antioxidáns. A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, de vannak ételek, amibe meg kell főzni. Ugyan veszít valamelyest a tápértékéből, de így is fontos ételünk.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Cékla |
Méz |
Energia |
43 kcal |
307 kcal |
Fehérje |
1,6 g |
0,3 g |
Zsír |
0,1 g |
0 g |
Szénhidrát |
9,5 g |
82,4 g |