Hirdetés
Menj az orrod után, és gyógyulj meg!

Menj az orrod után, és gyógyulj meg!

Manapság reneszánszát éli az illatokkal való gyógyítás, amelynek története évezredekre nyúlik vissza. Több mint négyszázféle illóolajat ismerünk, ezek közül negyven kapható kereskedelmi forgalomban, de már tíz-tizenkét illatból álló alapkészletünkkel kis aromaterápiás házipatikát nyithatunk.

Hirdetés
Hirdetés

A lexikon szerint az illóolaj növényi eredetű, rendszerint sok alkotórészből álló, bonyolult összetételű, szaglóérzékünkre ingert gyakorló folyadék. Kémiai értelemben különböző molekulák - alkohol, fenol, aldehid, éter és más anyagok elegye.

Tulajdonképpen nem igazi olajról van szó, hiszen ez nem hagy zsíros foltot, nincs kenő hatása. A növények különböző részeiben található meg: a virágban, a magokban, a levelekben, a szárban, a gyökérben és a termésben. Ezekből a részekből nyerhető ki különféle eljárásokkal, miközben a hatóanyagokban való gazdagságát, gyógyító hatását megtartja. Mesterségesen is előállítható, ám ez csak illatutánzat, nem tartalmazza a valódi illólajok összetevőit, illata sem tartós.

A valódi illóolaj nem olcsó. De ez nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy egy kiskanál rózsa illóolaj előállításához 25 kilogramm rózsasziromra van szükség!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend