Hirdetés
Megelőzés a nőiesség elvesztésével

Megelőzés a nőiesség elvesztésével

Az emlő- illetve petefészekrákra egy bizonyos genetikai hajlammal rendelkező nők esetében a megelőző műtétek jelentős mértékben csökkenthetik mindkét ráktípus kockázatát. A 2500, bizonyos genetikai mutációkkal rendelkező nőt vizsgáló kutatás azt mutatta ki, hogy a megelőző masztektómia (mell-levétel) illetve petefészek- vagy petevezeték-eltávolító műtét majdnem teljesen megszüntette e ráktípusok előfordulását.

Hirdetés
Hirdetés

"Ez az első olyan kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a nők tovább élhetnek e megelőző beavatkozások következtében, és egyértelműen megmutatja a genetikai szűrés jelentőségét abban az esetben, ha a családi kórtörténetben korai emlő- vagy petefészekrák fordul elő" - számolt be a tanulmány társszerzője, Virginia Kaklamani, a Northwestern Egyetem docense.

A kutatás során 2482 BRCA1 vagy BRCA2 génmutációval rendelkező nőt vizsgáltak. Ezek a mutációk jelentősen megnövelik a petefészek- illetve az emlőrák kockázatát. A vizsgálatból az derült ki, hogy a valamelyik gén mutációjával rendelkező nők esetében a megelőző emlőeltávolító műtét hatékonyan megszüntette az emlőrák későbbi kockázatát. A tanulmány szerint a hároméves lekövetési időszakban nem fordult elő emlőrákos esemény azokban a nőkben, akik kockázatcsökkentő masztektómián estek át. Ugyanebben az időszakban a műtéten nem átesett nők hét százalékában alakult ki emlőrák. Ehhez hasonlóan a petefészek- illetve petevezeték-eltávolító műtéten átesett nőkben a petefészekrák kockázata teljes mértékben megszűnt.

Kaklamani szerint a tanulmány a megelőző műtétek potenciális előnyei mellett azt is bizonyítja, milyen fontos a genetikai tesztelés a szóban forgó genetikai mutációk jelenlétének kimutatásában. "Az alapellátásban dolgozó orvosoknak, nőgyógyászoknak és a női pácienseknek tisztában kell lenniük ezek létezésével" - állítja a kutató. "Ha tehát egy nő családi kórtörténetében előfordul petefészek- vagy emlőrák, az illetőn genetikai szűrést lehet végezni. A szűrésnek nem az onkológusnál kell megkezdődnie."

Bár sok nő vonakodik attól, hogy rákdiagnózis nélkül alávesse magát ilyen beavatkozásoknak, a szerzők arra ösztönzik a magas kockázatnak kitett pácienseket, hogy vegyék fontolóra a megelőző lépéseket. "A nőknek tudniuk kell, hogy az ilyen megelőző műtétek lehetőségei sokat fejlődtek. Az emlőeltávolításon átesett nők számára fejlett kozmetikai lehetőségek állnak rendelkezésre, a petefészek- és petevezeték-eltávolító műtétek pedig kis kockázattal járó, ambuláns beavatkozások."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend