Hirdetés
Még fogat mosni sem tudunk?

Még fogat mosni sem tudunk?

Gyakorlatilag nincs olyan fogászati probléma, amit ne lenne könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ugyanakkor dr. Záborszky András, az Oxygen Medical fogszakorvosa szerint a fogápolás hatékony lépéseit és a fogvédelem lehetőségeit nem mindenki ismeri.

Hirdetés
Hirdetés

Alig használunk fogkefét

Becslések alapján mi, magyarok a szükséges 4 helyett évente csak 1 fogkefét használunk el. Ezek után nem meglepő az az állítás, hogy a helyes fogmosás lépéseivel sem vagyunk tisztában. A célszerű, hatékony fogmosást, az egyes mozdulatokat könnyen elsajátíthatjuk plakkfestés segítségével. A plakk a fogakon és a fogak közt képződő lepedék, mely még gondos fogápolás mellett is kialakulhat, s így hozzájárulhat a fogkő megjelenéséhez, a fog szuvasodásához, és ínygyulladást is okozhat. A plakk színe gyakran a fogak színével megegyező, fehéres árnyalatú, ezért lehet hasznos a plakkfestés. A festést közvetlenül fogmosás után kell végezni, egy speciális, színes oldattal, amelyet az összes fogfelszínre fel kell kenni. A festék csak a lepedéket és fogkövet festi meg, eltérő mértékben, tehát a még friss lepedéket világosabb színűre, a régebbit pedig sötétebbre festi.

-Sokan felnőttként sem vagyunk tisztában a helyes fogtisztítás lépéseivel, így a páciensek többsége meglepődik a plakkfestés eredményén – magyarázza dr. Záborszky András, az Oxygen Medical fogszakorvosa. - A látható lerakódásokat ezután fogkefe segítségével távolítjuk el, így megfigyelhetjük, hogy mely területeket kell ezután az otthoni fogápolás során különös gonddal kezelnünk. A dentálhigiénikusok által tartott szájápolási oktatás során megtanítjuk a fogselyem és fogköztisztító használatát is.

Ne csak a fájdalom miatt menjünk fogorvoshoz

Az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében fél évenként akkor is javasolt fogorvosunkat felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen. A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását.

Még fogat mosni sem tudunk?

Az állapotfelmérés során a fogorvos a fogak mellett a szájüreget is ellenőrzi, így –különösen dohányosok esetében- idejében felfedezhetőek a daganatos elváltozások is. A panoráma röntgen és a legmodernebb 3D CT segítségével nem csak a fogak, de az őket körülvevő fog, az állkapocs ízület és az arcüreg állapotáról is képet kaphatunk, így a szájvizsgálat során esetleg rejtve maradt elváltozások, krónikus gyulladások is felfedhetővé válnak.

Előzze meg a szuvasodást: barázdazárás felnőtteknek is

A fogak egyenetlen felszínén lévő barázdák nagy veszélyt jelentenek fogszuvasodás szempontjából. Az őrlőfogak rágófelszíni barázdáinak réseibe a fogkefe szálai gyakran már nem érnek el, így ezen a részen könnyen alakulhat ki fogszuvasodás. A barázdazárás során ezeket a vékony réseket töltjük fel folyékony tömőanyaggal, így megelőzhető, hogy a nehezen tisztítható barázdák elszuvasodjanak. Ez az eljárás elsősorban gyermekeknek ajánlott, főként az elsőként előbújó nagyőrlő fogaknál. Ugyanakkor felnőtteknél is beválhat ez a megoldás, különösen, ha a fogszuvasodásnak komoly rizikója van, ha fogszabályozó kezelés alatt állnak, illetve bizonyos általános betegségek esetén.

A fogak egészségének és tartós meglétének kulcsa tehát a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres szakorvosi ellenőrzés.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend