Hirdetés
Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!

Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!

A máj felelős a szervezetünkbe került méreganyagok kiszűrésért, a beérkezett vért megtisztítva juttatja vissza a vérkörbe, miközben koleszterint termel, epét választ ki és átalakítja a megszűrt anyagokat. Keményítőt, glikogént raktároz: fokozott terhelés esetén ez emeli meg a vércukorszintünket. Megfelelő táplálkozással segíthetjük működését. Az alábbi élelmiszerekből hetente akár többször is fogyaszthatunk.

Hirdetés
Hirdetés

Avokádó

E tápanyagokban gazdag zöldség különleges tulajdonsága, hogy serkenti a glutation képződését. Ez az a vegyület, amely feltétlenül szükséges a máj méregtelenítő folyamataihoz.

Alma

Az alma jó néhány összetevője – különösen a pektin – segít az emésztőrendszernek a méreganyagok kiválasztásában, továbbá támogatják a májat a tisztítási folyamatok során. Tudják: mindennap egy alma…

Brokkoli és társai

Különösen a brokkoliban található nagyobb mennyiségben a mirozináz nevezetű enzim, amely növeli a glükozinolát mennyiségét a szervezetünkben, segíti a máj működését. A brokkoli mellett választhatunk karfiolt, káposztát, de a zöldségeket ne főzzük túl, maradjanak roppanósak.

Dió

Az arginin nevű aminosav szintén segít méregteleníteni a májat: az aminosavak lebontása során keletkezett ammónia kiürülését segíti. Omega3 zsírsavakban és glutationban egyaránt gazdag, a májműködést serkető hatása miatt tökéletes nassolnivaló. Ügyeljünk arra, hogy alaposan rágjuk meg, mielőtt lenyeljük.

Még több méregtelenítő alapanyagot és receptet találhattok a Patika Tükör márciusi számában. Keressétek a gyógyszertárakban!

RECEPTEK

Avokádókrém

Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!

Hozzávalók:

  • 2 db érett (!) avokádó
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • bors

Nagyon fontos, hogy csak akkor vágjunk bele az elkészítésébe, ha már megpuhultak az avokádóink. Vágjuk ketté az avokádókat, a magot távolítsuk el belőlük, a húsukat pedig kanalazzuk ki egy keverőtálba. A vöröshagymát vágjuk össze, majd adjuk hozzá az avokádóhoz a tejföllel és a fűszerekkel együtt, és az egészet turmixoljuk össze egy botmixerrel vagy egy turmixgépben. Facsarjuk bele a citrom levét, és már kész is a krém! Kenhetjük kenyérre, mártogathatunk bele zöldségeket, remek vendégvárónak is.

Öntött karfiol baconnel

Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol (tisztított)
  • 5 dl tejföl
  • 3 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • szerecsendió
  • bacon
  • 10 dkg reszelt sajt

Enyhén sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát egy csipet sóval. Ha a karfiol megpuhult, kivajazott tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a pirított morzsát. A kis csíkokra vágott bacont egyenletesen elosztjuk a morzsás karfiolon. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, kis sóval, szerecsendióval, majd ráöntjük a karfiolra. A reszelt sajtot rászórjuk a tetejére és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 25 percig sütjük, amíg a sajt kicsit megpirul a tetején.

Töltött-sült alma

Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb piros alma
  • 25 dkg őrölt dió
  • 3 evőkanál méz
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • kevés vaj

Az almákat alaposan megmossuk, ha nem kedveljük a héját, akkor hámozzuk is meg. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházukat. A diót a mézzel, citromhéjjal, fahéjjal és szerecsendióval elkeverjük, így egy kenhető masszát kapunk belőle. Ezzel a masszával megtöltjük az almákat, a legvégén egy kis darabka vajat rakunk mindegyik tetejére. A tepsibe rakjunk sütőpapírt, rá az almákat, és tegyük be a 160 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30 percig sütjük.

Vargányás káposztaleves

Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!

Hozzávalók:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg vargánya gomba
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl paradicsomlé
  • 1,5 l víz
  • 1 evőkanál liszt
  • köménymag
  • 8 szem feketebors
  • 2-3 babérlevél
  • csemege fűszerpaprika

A káposztát és a gombát megfőzzük másfél liter vízben. Sózzuk, beletesszük a borsot, babérlevelet, köménymagot. Tejfölből és lisztből egy kis pirospaprikával habarást készítünk, és besűrítjük vele a levest, ha a zöldségek már megpuhultak benne. Végül beleöntjük a paradicsomlevet, felforraljuk, és már kész is a pompás levesünk!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend