Magozott meggy télire - Egészségséfünk receptje
Többféleképpen lehet eltenni a meggyet télire. Az eltevés módját meghatározza, hogy mihez szeretnénk majd felhasználni. Én igazából a fagyasztott változatot nem szeretem, mert sok levet ereszt. Ez a változat, amit most mutatok, nagyon egyszerű, és egy teltebb, érettebb ízt ad. Sőt! Bár nincs benne alkohol, sokszor az az érzésem, mint ha rumos meggyet ennék. Érdemes kipróbálni.
Elkészítési idő: összekeverés után 5-6 nap
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 1 kg magozott meggy
- 1 csapott mokkás kanál szalicil
Az összetevőket egy edényben jól összekeverem, és gézzel lefedem. 5-6 napig hagyom állni, naponta meg kell keverni. Vigyázni kell rá, hogy semmi szennyeződés ne kerüljön bele. 5-6 nap után tisztára mosott üvegekbe rakom a meggyet. Csak annyi levet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Ezután zárom az üvegeket (fóliát rakok a tető alá).
Tipp! Ha marad lé, szörpként fel lehet használni, nagyon finom. Akinek vigyáznia kell a cukrával, az inkább a fagyasztást válassza, vagy nyírfacukrot használjon
Jó tudni! Bár ez a meggy nagyon finom, viszont cukrot tartalmaz. Ezért a diabéteszesek csak módjával fogyasszák. Akár 1-2 évig is eláll, viszont több év után meg kell nézni, hogy biztos jó-e, mert erjedt íze is lehet.
Tápérték: (100 g)
|
Meggy |
Kristálycukor |
Energia |
50 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
1,0 g |
0 g |
Zsír |
0,3 g |
0 g |
Szénhidrát |
12,1 g |
99,9 g |